Moldova

[UPDATE] Curtea de Apel obligă doi deputaţii să spună dacă au colaborat cu securitatea

Totodată, o altă judecătoare N. Budăi a respins alte trei cereri pe numele deputaţilor Iurii Stoicov, Violeta Ivanov şi Petru Porcescu. „Deocamdată suntem 1:1”, a comentat Lilia Potâng, jurist în cadrul biroului individual de avocaţi Al. Postică.

Alţi doi deputaţi reprezentând fracţiunea liberală Ana Guţu şi Valeriu Nemerenco au promis că vor răspunde asociaţiei, din care cauză cele două părţi vor încheia o tranzacţie de împăcare.

Următoarele opt procese împotriva deputaţilor V. Iovv, D. Diacov, D. Todoroglo, A. Ghilaş, C. Vieru, G. Balmoş, A. Mironic, Ş. Grigorev vor avea loc pe 27 mai. Actualmente sunt antrenaţi voluntar şase avocaţi care reprezintă ANTIM în instanţă.

[UPDATE] Avocatul Alexandru Postică, coordonator al proceselor, a declarat că nu înţelege care au fost motivele ce a determinat instanţa să respingă acţiunile şi consideră că instanţa a interpretat eronat legea. „Funcţia de deputat este o funcţie de demnitate publică ca şi cea a primarilor. Prin urmare ce obligaţii au primarii în a furniza informaţii oficiale le au şi deputaţii. Mai mult ca atât, potrivit Legii privind statutul deputatului, acesta este în serviciu poporului şi este obligat să respecte Constituţia şi legile ţării. Ori art. 34 din Constituţie declară că orice persoana are dreptul de a primi informaţie oficială, iar informaţiile ce ţin de colaborarea deputaţilor cu structurile care au violat grav drepturile omului pe parcursul a zeci de ani reprezintă o informaţie de interes public şi este asimilată informaţiilor cu caracter oficial, chiar dacă fac parte din informaţiile cu caracter personal”, a menţionat Postică. Avocatul a declarat că hotărârile de respingere a acţiunii vor fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie.

Amintim că acţiunea ANTIM este un test pentru clasa politică şi societatea moldovenească: cât de pregătiţi suntem pentru a deschide arhivele fostului regim totalitar. Campania de lustraţie a deputaţilor este organizată în cadrul proiectului „Desecretizarea arhivei SIS a RM”, sprijinit financiar de Fundaţia „Soros-Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *