Moldova

[UPDATE] Lista acordurilor completată de regimul juridic al mormintelor de război româneşti

Eliminarea taxei de 500 de euro trebuie să fie negociată cu UE, care poate fi înlocuită cu o declaraţie pe propria răspundere. Dar înainte de toate, Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti trebuie să eficientizeze controlul zonei de frontieră .

La Bucureşti nu va fi semnat Tratatul de frontieră, care anterior constituia o condiţie pentru aderarea României la zona Shenghen, ci un Acord al regimului de vize, prin care vor fi reglementate modalităţile de control şi de trecere a zonei de frontieră dintre Moldova şi România. Un acord similar, România a semnat şi cu Ucraina.

România poate adera la spaţiul Schengen în cursul anului 2012. Până atunci, preşedintele Băsescu a spus că  trebuie să fie semnate o serie de protocoale de colaborare.

După o pauză de opt ani, primul protocol de colaborare care aduce "roade"  vizibile este Protocul de colaborare dintre Ministerele Educaţiei din cele două state. Statul româna va acorda până la 5.000 de burse tinerilor basarabeni, iar Ministerul Educaţiei din Moldova trebuie să recunoască diplomele de studii româneşti. "Nu este normal, ca în timp ce România primeşte studenţi cu diplome moldoveneşti, diplomele de studii româneşti să nu fie recunoscute pe teritoriul R. Moldova", a declarat Băsescu. 

Preşedintele român a ţinut să precizeze că preferă să doneze bani R. Moldova, care vin din diverse fonduri UE, decât altor state. Amintim, că România va acorda Moldovei un ajutor nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *