Politică

URGENT: SALVAŢI MOLDOVA DE LA PENURIE ENERGETICĂ ŞI DESTABILIZARE

Scrisoare deschisă din partea Expert Forum (EFOR), către:
Klaus Johannis, preşedintele României
Nicolae Ciucă, primul ministru al României
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Mâine 1 Octombrie încetează contractul de livrare de gaz natural cu Gazprom pe care îl are Republica Moldova. Practic în două zile există riscul ca Gazprom să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7.6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3.4 RON/mc în România. Dacă Gazprom întrerupe livrările, Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10.6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro in aceasta iarnă.

În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și guvernul său. Deja nivelul de presiune politică pe guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara ţării, care manipulează publicul, este enorm.

Singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil. Necesarul de gaze pentru Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile.

În aceste condiții, cerem guvernul României să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o ţară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Acest EFOR are imputerniciri sa se adreseze lui Iohanis ? Nu de alta,dar il criticati pe Sor ca se adreseaza la Duma ruseasca pentru gaz mai ieftin,pe gagauzi,dar noi procedam la fel …

  2. Si atunci …care e solutia???
    Avem guvern si dinsii ar trebui sa hotarasca problema. Dar nu hotul Sor si timpitii de gagauzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *