ActualitateSănătate

Urinezi frecvent? Iată ce trebuie să știi

Urinarea frecventă este o problemă cu care se confruntă multe persoane, iar impactul asupra vieții de zi cu zi este semnificativ, mai ales dacă această nevoie apare foarte des în timpul nopții. Dincolo de disconfortul creat, senzația intensă de urinare poate indica și o afecțiune care necesită tratament rapid, pentru a preveni complicațiile. La femei, cauza urinării frecvente este, de cele mai multe ori, o infecție urinară, în timp ce la bărbați este vorba de obicei de o afecțiune a prostatei – adenomul de prostată. Diagnosticarea și tratarea din timp a acestei afecțiuni permite prevenirea unor complicații severe, precum retenția urinară sau insuficiența renală. Prostata mărită, denumirea populară pentru adenomul de prostată, apare în special la bărbații trecuți de 50 de ani. Pe lângă urinarea frecventă, pacienții se confruntă cu hematurie, cu nevoia bruscă de a urina și cu durere sau dificultăți în timpul micțiunii, urmate de senzația de golire incompletă a vezicii. Când boala se agravează, pot apăra impotența, incontinența urinară, infecțiile urinare și alte probleme severe.

Pentru a stabili diagnosticul de prostată mărită, medicul urolog va realiza o anamneză – discuția cu pacientul – și un examen clinic, apoi va recomanda mai multe analize de urină și teste specifice, care evidențiază problemele prostatei. Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de manifestările clinice și de stadiul bolii. Medicul poate prescrie tratament medicamentos pentru cazurile mai ușoare, însă, dacă medicația nu este eficace, atunci va recomanda alte metode terapeutice, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

În prezent, există mai multe proceduri de tratament minim invaziv pentru adenomul de prostată, inclusiv unele nechirurgicale – precum embolizarea adenomului de prostată sau ablația Rezum cu vapori de apă. Aceste intervenții sunt realizate sub anestezie locală și permit micșorarea prostatei, ameliorând astfel manifestările clinice. În stadiile mai avansate ale afecțiunii, când tratamentele nechirurgicale nu ar avea efectul dorit, medicul urolog va recomanda rezecția prostatei sau chiar prostatectomia – adică îndepărtarea completă a prostatei. Intervenție chirurgicală se poate realiza, în majoritatea cazurilor, minim invaziv, fie endoscopic, adică transuretral, fie prin chirurgie laparoscopică sau robotică. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu adenom de prostată au acces la toate procedurile moderne de tratament, în funcție de indicația stabilită de medicul urolog. Atunci când este necesară intervenția chirurgicală, operația este realizată cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical disponibil în prezent, da Vinci Xi. Datorită tehnologiei de excepție cu care este dotat robotul și priceperii chirurgilor urologi de la Spitalul Clinic SANADOR, inciziile sunt precise, fine și de mici dimensiuni, astfel încât structurile anatomice din vecinătatea prostatei nu sunt afectate. În acest fel, pacientul își păstrează funcția urinară și potența și se recuperează rapid. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate într-un bloc operator modern, iar pacienții sunt îngrijiți pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, singura din sistemul medical privat acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *