Urmaşii lui Pocitari, virtuozii Moldovei
Cea mai tânără reprezentantă a acesteia este Lilia Pocitari, elevă în clasa VII-a la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”. Împreună cu fratele ei Dumitru, fost elev la aceeaşi instituţie, actualmente student la Universitatea de Muzică „Buchman Mehta” din Tel Aviv, Israel, au reuşit că cucerească trofee şi locuri de frunte la 15 concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Printre acestea se înscriu Marele Premiu la Concursul Internaţional al tinerilor pianişti şi violonişti „Balys Dvarionas”, Vilnius, Lituania (2008), premiul I şi premiul special din partea Fundaţiei „Yehudi Menuhin” la Concursul Internaţional „Eugen Coca”, Chişinău (2009). Tot în 2009 au interpretat, acompaniaţi de Orchestra „Virtuozii Moscovei” a lui Vladimir Spivakov, piesa pentru două viori „Navara” de Pablo Sarasate.
Muzica izvorăşte din… muzică
Cei doi copii-minune sunt discipolii profesoarei Galina Buinovschi, directoarea Liceului „C. Porumbescu”. S-au născut într-o familie de muzicieni, care au moştenit această profesie de la părinţii şi bunicii lor. Tatăl, Victor Pocitari, cântă la violoncel, iar mama, Natalia Pocitari – la ţambal.Victor Pocitari este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Fluieraş”, dirijată de maestrul Serghei Ciuhrii, dar a cântat şi în Orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros, precum şi în alte formaţii, inclusiv în Ansamblul de muzică retro „Perpetuum mobile”, condusă de sora mai mare Ana Pocitari. Natalia a fost şi ea membră a acestei formaţii, ca şi Lilia Pocitari-Vieru, fostă solistă-instrumentistă în orchestrele „Lăutarii” şi „Folclor”, care s-a stins din viaţă la numai 40 de ani, din cauza unei boli incurabile. Apropo, fiica acesteia, Nina, studiază vioara la Universitatea de Muzică din Filadelfia, SUA. Actualmente, Natalia Pocitari este profesoară de muzică la Liceul „George Meniuc” din Chişinău. Astfel, în dinastia Pocitari muzica a fost întotdeauna în capul mesei. Iar, precum se ştie, muzicienii nasc muzicieni, pentru că astăzi, în condiţiile noastre, doar un artist îşi mai dă copilul la o şcoală de muzică…
Victor Pocitari: „Tata a fost violonist, iar mama balerină”
Este curioasă, dar, în acelaşi timp, şi tragică istoria acestei dinastii. Victor Pocitari s-a născut în familia lui Vasile şi Nina Pocitari. Tatăl era violonist şi a cântat în Orchestra simfonică a Filarmonicii condusă de Timofei Gurtovoi, în cea dirijată de Alexandru Vasecichin, în Ansamblul de muzică simfonică şi jaz al lui Şico Aranov, dar şi în taraful lui Iosif Burdin. Vasile Pocitari s-a stins prematur din viaţă, la vârsta de 56 de ani. „Adeseori, el mă lua de mână şi mă ducea la concertele prezentate de orchestra simfonică în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, astfel încât nu puteam să nu-i urmez calea, precum au făcut-o cei doi fraţi şi cele două surori ale mele”, îşi aminteşte Victor Pocitari. Mama sa a fost balerină. „Ea s-a născut la Râmnicu-Sărat. Bunelul meu de pe mamă, Vladimir Florea, a fost flautist-saxofonist şi a cântat în toată România, pe acolo unde putea câştiga un ban. Astfel, cei opt copii ai săi s-au născut în diferite oraşe de dincolo de Prut: unul – la Galaţi, altul – la Piatra-Neamţ ş.a.m.d. A cântat şi cu marele violonist Grigoraş Dinicu şi cu compozitorul Ştefan Neaga”, ne povesteşte el cu mândrie, Apoi, ne spune cu tristeţe: „S-a stins şi el de tânăr – a fost omorât de către nişte răuvoitori la o cumetrie”. Altminteri, şi bunicul său de pe tată, Ştefan Pocitari, a fost flautist-saxofonist. După ce s-a stins din viaţă Lilia Pocitari-Vieru, sora mai mare, Ana a plecat la Bucureşti să îngrijească de nepoata ei, Nina. Acolo a fost profesoară la Liceul de muzică „Dinu Lipatti”. În prezent e pensionară. Fratele Vladimir lucrează la Centrul de creaţie „Curcubeu”, iar Sergiu e acordeonist în Orchestra „Fluieraş”.
Natalia Pocitari-Ujevco: „Le-am pus vioara în mână de mici copii”
Lilia cântă la vioară de la trei ani, ne povesteşte mama ei, Natalia Pocitari. „Mai întâi, avea o vioară-jucărie. Lilia „exersa” întruna. Pe atunci, Dumitru deja învăţa la Liceul „Ciprian Porumbescu”. Într-o zi, a început să plângă, zicându-mi: „Mamă, de ce vioara mea nu sună ca a lui Dumitru? Şi atunci, moşul meu, Alexandru Ujevco, i-a dăruit o vioară adevărată”, îşi aminteşte mama tinerei violoniste. În prezent, ea cântă la vioara verişoarei sale, Nina Vieru, care studiază în SUA. Părinţii spun că ea şi-ar dori un instrument muzical mai bun, dar, din păcate, dintr-o leafă de artist sau de profesor acesta rămâne a fi doar un vis…
Lilia Pocitari: „Visez să particip la Concursul „Regina Elisabeta”
Ca şi fratele, părinţii şi rudele sale, Lilia Pocitari a urmat studiile la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”. Ultima dată a luat premiul întâi toamna trecută, împreună cu tânăra pianistă Livia Ştirbu, la cea de-a IV-a ediţie a Concursului internaţional al ansamblurilor camerale în numele lui Gnesin. Visul ei este să devină o violonistă renumită şi să participe la unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale – „Regina Elisabeta” ce se desfăşoară la Bruxelles, Belgia.
„Aceşti doi copii – Lilia şi Dumitru – au depăşit limita normalului”, ne spune profesoara lor, Galina Buinovschi, asigurându-ne că de numele lor vom mai auzi. Nu numai noi – o lume întreagă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!