Ursula von der Leyen, discurs pro reînarmare europeană și o nouă ordine mondială

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene s-a lansat marți într-un discurs susținut la Academia Militară Regală din Copenhaga, în Danemarca cu o serie de declarații ce frizează schizofrenia. Cu un discurs agresiv, aproape belicos, von der Leyen anunță că Europa trebuie să se reînarmeze până în 2030 pentru a avea o „forță de descurajare credibilă”. Practic, Bruxelles-ul nu doar că abandonează orice idee de pace, dar se pregătește pentru război.
„Dacă Europa vrea să evite războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război”, a afirmat lidera UE într-un discurs susținut la Academia Militară Regală din Copenhaga. O frază desprinsă parcă din propaganda unui regim totalitar, nu din gura unei reprezentantei unei instituții care pretinde că apără valorile democratice.
Se transformă oare Uniunea Europeană dintr-un proiect economic și politic într-un nou complex militar-industrial?
Mai grav, von der Leyen susține că „era beneficiilor păcii a apus de mult”, iar Europa trebuie să se pregătească pentru noua ordine mondială. Această afirmație nu este doar alarmantă, ci și profund periculoasă, sugerând că o restructurare globală forțată este inevitabilă. Ce rol are UE în acest proces? Este doar un vasal al unor interese obscure care forțează escaladarea conflictelor?
Cu o asemenea retorică, nu este de mirare că europenii devin tot mai sceptici față de liderii de la Bruxelles. Când pacea este considerată o iluzie, iar reînarmarea este prezentată ca singura cale, cine mai poate avea încredere în direcția periculoasă în care este dusă Europa? Este oare aceasta UE pe care cetățenii europeni și-o doresc?
„Adevărul este că am căpătat rapid convingerea că această perioadă cu adevărat excepţională, în care am asistat la căderea Cortinei de Fier şi a Zidului Berlinului, iar ţări şi popoare întregi au fost eliberate, este o nouă normă. Acest lucru a dus la subinvestiţii în apărare şi, sinceră să fiu, la o complezenţă exagerată. Adversarii noştri au folosit acea perioadă nu numai pentru a se mobiliza din nou, dar şi pentru a contesta regulile care guvernează securitatea globală. Şi asta mă aduce la ziua de astăzi. Era beneficiilor păcii a apus de mult. Arhitectura de securitate pe care ne-am bazat nu mai poate fi considerată de la sine înţeleasă. Epoca sferelor de influenţă a revenit cu adevărat. Să luăm exemplul Rusiei. Cunoaştem deja hotărârea sa de a refuza altor ţări dreptul de a-şi alege propriul drum. Iar acum Rusia se află pe o cale ireversibilă de a crea o economie de război. Ea şi-a extins masiv capacitatea de producţie industrială militară. 40% din bugetul federal este cheltuit pentru apărare. 9% din PIB-ul său. Această investiţie alimentează războiul său de agresiune în Ucraina, pregătindu-se în acelaşi timp pentru o viitoare confruntare cu democraţiile europene. Şi pe măsură ce aceste ameninţări cresc, vedem cum cel mai vechi partener al nostru – Statele Unite – îşi îndreaptă atenţia către Indo-Pacific”, a arătat Ursula von der Leyen.
„Ideea este că trebuie să vedem lumea aşa cum este – şi trebuie să acţionăm imediat pentru a-i face faţă. Pentru că o nouă ordine internaţională va fi formată în a doua jumătate a acestui deceniu şi după aceea”, a continuat şefa Comisiei Europene.
Ea a arătat că Europa se confruntă cu „o alegere fundamentală” cu privire la viitorul său. „Continuăm să reacţionăm la fiecare provocare într-un mod progresiv şi precaut? Sau suntem pregătiţi să profităm de această oportunitate de a construi o Europă mai sigură? Una prosperă, liberă şi pregătită, dispusă şi capabilă să se apere singură. Europa este pregătită să facă un pas în faţă. Suntem pregătiţi să preluăm controlul asupra schimbării, care este inevitabilă”, a proclamat Ursula von der Leyen.
Pericolul cocinei ruse obligă Èuropa la înarmare .