Uruguay 1930 – Un debut controversat
FIFA a acordat dreptul de organizare Uruguayului, care sărbătorea centenarul Constituţiei sale. Primul turneu final a fost boicotat de mai multe selecţionate, printre care şi cea a Angliei, care dorea organizarea competiţiei într-o ţară anglo-saxonă.
Cu toate acestea, mai multe echipe europene (printre care şi România) au fost prezente la Montevideo, cu toate că traversarea Atlanticului s-a făcut cu ajutorul unui vapor, celebrul Conte Verde. Deşi ţara organizatoare a anunţat că va acoperi toate cheltuielile selcţionatelor, doar 13 reprezentative au participat la turneul final.
Ultimul act al competiţiei a fost câştigat de echipa Uruguayului, care a învins, cu scorul de 4-2, Argentina, într-un meci jucat pe arena Centenario din Montevideo, unicul oraş care a găzduit de unul singur o ediţie a Cupei Mondiale. România a încheiat pe locul doi în Grupa G, câştigând meciul cu Peru (3-1), pierzând însă în faţa ţării gazdă, scor 0-4.
Stadioanele
Mondialul din Uruguay este singurul din istorie găzduit de acelaşi oraş – Montevideo. Iniţial, toate partidele ar fi trebuit să se dispute pe arena Centenario, însă organizatorii au programat mai multe meciuri şi pe stadioanele Pocitos (unde România a învins Peru în faţa a doar 300 de spectatori) şi Parque Central.
Trofeul
Cupa Jules Rimet – care purta iniţial numele de Victoria, însă redenumită în onoarea preşedintelui FIFA care a promovat Cupa Mondială – a fost acordată pentru prima oară în 1930. Patruzeci de ani mai târziu, Brazilia a intrat definitiv în posesia trofeului, devenind prima selecţionată care l-a cucerit de trei ori. Cupa Jules Rimet a fost furată de mai multe ori, iar în 1983 a dispărut devinitiv.
Balonul
În acele vremuri, fiecare selecţionată îşi disputa meciurile cu balonul propriu. În 1930 a fost introdusă mingea din piele, cu cusături în formă de T. Era un balon foarte greu, iar şiretul caracteristic era foarte dur.
Vedeta
Guillermo Stabile – Atacanul argentinian echipei Huracan a marcat de opt ori în patru meciuri în singura sa participare la Cupa Mondială. stabile nu ar fi trebuit să joace la Montevideo, el fiind rezerva lui Ferreyra. Stabile nu a jucat în primul meci, cel cu Franţa, însă a devenit golgheterul competiţiei, după ce Ferreyra s-a certat cu antrenorul Norberto Cherro.
Revelaţia
Statele Unite – Americanii au venit la Montevideo cu o formaţie compusă din foşti jucători profesionişti scoţieni ca John Word, James Gallacher, James Brown sau Bert McGhee. Cu un lot puternic, echipa Statelor Unite a atins faza semifinalelor, unde a pierdut însă la scor (1-6) în faţa Argentinei, o formaţie cu un joc aerian extrem de puternic.
Decepţia
Brazilia – Fără jucătorii din turneul Paulista, care au refuzat să călătorească în Uruguay, Brazilia a dezamăgit la primul turneu final al Cupei Mondiale, fiind eliminată de Yugoslavia încă din gaza grupelor. Vedeta vremii în fotbalul brazilian – Arthur Friedenreich – nu a putut juca la Montevideo din cauza faptului că era de culoare.
Sursa: evz.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!