„Usatîi câștigă bani în Rusia, nu are sens să ne fure”
Dacă nu puteau lua Capitala, comuniștii de obicei se consolau cu faptul că, cel puțin Bălțiul, al doilea oraș din R. Moldova, era al lor. În ultimii 12 ani așa a fost, de fiecare dată, la alegerile locale primar devenea tradițional un candidat din partea PCRM. Declinul partidului, însă, invariabil a dus la pierderea pozițiilor și în cea mai mare redută a comuniștilor. Pe 14 iunie, bălțenii au întors spatele omului lui Voronin și l-au ales pe Renato Usatîi, liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, asigurându-i o victorie categorică cu peste 72% din voturi. Spre comparație, candidatul PCRM, Octavian Mahu a luat doar 8,69% – un eșec lamentabil. Având în vedere că „Partidul Nostru” a luat și majoritatea mandatelor în consiliul municipal (26 din 35), noul edil nu are nevoie nici de alianțe în primărie.
Am ajuns la Bălți pe 22 iunie. În dimineața zilei respective, a avut loc un Marș de doliu în memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Veteranii, militarii și funcționarii de la Primărie au depus flori la tancul T-34 din Piața „Vasile Alecsandri”, apoi coloana de oameni s-a îndreptat spre Memorialul Gloriei Militare, unde s-au tras focuri de armă în memoria ostașilor care și-au pierdut viața în război. În oraș nu se vedea nici urmă de panou electoral, de parcă au fost scoase imediat după alegeri. La o intersecție, pe fața unei case, a rămas totuși un banner al Partidului Socialiștilor, iar mai jos o publicitate pe care scrie că visele din copilărie se împlinesc…
Bălțenii s-au săturat de comuniști. Prin urmare l-au ales pe Renato Usatîi, „omul care a făcut ceva pentru orașul Bălți”, adică a organizat vreo două concerte cu Stas Mihailov și Grigori Leps, și a promis să schimbe orașul. S-a pomenit la locul potrivit în timpul potrivit, pentru că oricum nu avea concurenți serioși. Un democrat sau liberal democrat, în mod normal, nu avea nicio șansă, într-un oraș cu electorat preponderent de stânga, iar după miliardul furat, nici atât. Oamenii, însă, vor să vadă dacă Usatîi într-adevăr se va ține de cuvânt și nu va fi la fel ca primarii care i-au încălzit fotoliul înaintea lui.
„Promite în mod convingător”
Construcția unui complex sportiv, închiderea tuturor sălilor de jocuri de noroc din Bălți și organizarea unui forum economic internațional – sunt câteva puncte anunțate pe ordinea de zi a noului primar. Am încercat totuși să aflăm ce i-a motivat pe alegători să-l voteze pe Renato Usatîi. „Chiar vreau să văd de ce este capabil Usatîi. Se spune că a avut niște procese, pe unele le-a câștigat, pe altele le-a pierdut. Noi nu știm adevărul. Toți sunt la început drăguți, promit viața ca-n rai, dar pe urmă… A trecut timpul când mai credem în cineva, la putere sunt numai bandiți. Prețurile cresc, e murdărie peste tot, oamenii sunt nervoși pentru că în jur e doar minciună”, ne spune Tatiana, o doamnă de 48 de ani care stătea în fața Primăriei. „Usatîi a făcut promisiuni convingătoare și mi-a plăcut faptul că nu a făcut campanie electorală agresivă, dar până nu vedem rezultatele, e greu să spun de ce e capabil partidul său”, adaugă femeia.
Din vorbele oamenilor rezultă că Usatîi a câștigat alegerile tot din cauza sau datorită comuniștilor, pentru că aceștia nu au făcut nimic în oraș. „Usatîi a câștigat pentru că oamenii nu au încredere în puterea actuală. Ei au votat din disperare. Usatîi e o persoană nouă. Desigur, este ireal să le îndeplinească pe toate câte le-a promis într-un an sau doi, dar sperăm că mai rău nu va fi”, argumentează Vladimir, un director de firmă. El spune că a rămas rece la concertele organizate de liderul Partidului Nostru, însă a remarcat activitatea acestuia pe rețelele de socializare. „El câștigă bani în Rusia, nu are sens să vină să înceapă să fure aici de la oameni, e o persoană îndestulată. A promis chiar să investească din fondurile sale în infrastructura orașului”, mai spune Vladimir.
„O să-l strângă de gât”
Dincolo de unele probleme de infrastructură, cum ar fi reparația drumurilor sau salubrizarea străzilor, oamenii se confruntă și cu alte probleme comunale. Din acest punct de vedere, bătrânii au motivele lor ca să aibă încredere în noul primar. „Mă atrage tinerețea lui Usatîi. El are propria viziune asupra problemelor. E deștept, privește lucrurile în perspectivă, de aceea a fost votat. Oamenii s-au săturat de puterea precedentă, vrea ceva nou. Totul îi va reuși, el va revizui tarifele la agentul termic. Dacă a putut să facă milioane pentru el, ne va ajuta și pe noi”, spune Liubovi, o pensionară pe care am întâlnit-o în Piața „Vasile Alecsandri”. Ea explică de ce a pierdut încrederea în comuniști. „Cartierul nostru nu este gazificat. Ne folosim de butelii, pensionarii trebuie să roage pe cineva ca buteliile să fie aduse de la benzinărie. M-am adresat de două ori lui Voronin. Prima dată verbal, direct, iar a doua oară, după patru ani, în scris. El de fiecare dată dădea indicații primarului „Luați sub control!”, dar problema a rămas. Toate satele din jur au gaz, iar noi suntem în orașul acesta ca o insuliță. Noi am meritat o viață mai bună lucrând cinstit și crezând în comunism”, ne spune pensionara.
După cum afirmă aceasta, în baza informațiilor citite pe Internet, Renato Usatîi s-a remarcat prin acțiuni de caritate, ajutând familiile sărace, copiii cu dizabilități și orfanii. Pe de altă parte, sunt cei care cred că noul primar nu va reuși să facă mare lucru. „El îi bun băiat, dar nu o să facă nimic, o să-l strângă de gât, o să-l mănânce cei de la Chișinău, o să-i pună bețe în roate, pentru că el îi vrea pe toți la pușcărie”, s-a dat cu părerea un bătrân de 84 de ani pe care l-am întâlnit discutând aprins cu un amic de-al său pe strada Independenței.
„Au zis că-i bun pațan și l-au votat”
„Nu am dreptul să greşesc, voi demonstra că nu sunt un politician populist, ci un om care pretinde să fie un manager anticriză”, a declarat recent Usatîi și s-a pornit să facă auditul întreprinderilor municipale. Dacă oamenii în vârstă susțin că au fost convinși de faptele lui de caritate și promisiunile concludente, atunci tinerii s-au lăsat influențați de concertele pe care Usatîi le-a organizat la Bălți. Vedete de prima mână de la Moscova, cum sunt Stas Mihailov și Grigori Leps, ultimul fiind și cel mai scump interpret din Rusia, au cântat în fața publicului unui oraș în care nu se prea întâmplă evenimente culturale. Impactul a dat rezultate. „Prietenii mei nu se interesează de politică, ei pur și simplu au văzut că el a venit cu concerte și au spus că îi bun pațan (jargon rus. tânăr ) și l-au votat. Puțini sunt cei care știu ceva despre el și businessul lui”, afirmă Pavel, un elev din clasa a XI-a, interesat de politica din țară.
Victoria lui Usatîi nu a fost o surpriză la Bălți. Chiar și înainte de alegeri se discuta mult despre el. „La început aveam o părere negativă, pentru că a venit cu niște declarații aberante, că va închide Consulatul Român și va face acolo karaoke, că va băga la închisoare pe unul, pe altul. Acum am atitudine neutră. După cum a spus ex-premierul Sturza, planurile lui sunt cu adevărat grandioase, dacă va reuși să facă ceva, va atrage și mai mult, ca persoană politică, atenția asupra sa. Dacă o să continue să spună aberații, nu am să-l susțin”, afirmă elevul.
Am continuat drumul spre Universitatea de Stat „Alecu Russo”, care, la rândul ei, s-a ales cu ceva din dărnicia lui Usatîi. „E o persoană nouă care a făcut deja ceva. A spus că o să aducă mașini de spălat pentru căminele universității, a adus. Frigidere ne-a dat. De aceea tinerii au căpătat încredere în el”, explică Elena, o studentă la Facultatea de Științe Reale.
La ieșire din campusul Universității mai intrăm în vorbă cu doi tineri. Am aflat că erau din satul Răuțel, o suburbie a orașului, unde în turul doi se vor lupta un candidat din partea PDM și „Partidul Nostru”. Părerile amicilor s-au dovedit diferite. „Candidatul „PN” în satul nostru nu e cine știe ce, dar contează partidul din care vine. Usatîi are mare autoritate. Înțelegeți, aici toți sunt cu Rusia. El acum trebuie să demonstreze că nu aruncă vorbe-n vânt și atunci va deveni și mai puternic. Mie îmi place de el”, a spus Anatolie, un tânăr din Râuțel. „Da mie nu-mi place Usatîi”, a replicat amicul său. „Nu-mi place cum vorbește”, a încheiat repede acesta și s-a urcat în grabă într-o mașină.