Afaceri

Uzina de beton de pe Aeroportul din Chișinău a fost pusă în funcțiune

De altfel, aproape de final sunt și lucrările de stabilizare a straturilor inferioare, pentru care a fost folosit un liant special cu densitate mare, adus din România.

Lucrările sunt efectuate de către compania germană „Strabag Grup”, conform căreia, în lume, există doar 7 uzine cu o asemenea capacitate (200 m3/oră), care poate produce orice marcă de beton. În prezent uzina produce beton semiuscat, pentru straturile inferioare a peronului. Deja a fost aplicat beton semiuscat pe o suprafață de 10 000 m2, în 2 straturi. Uzina este deservită de doar 8 specialiști, aduși în Moldova de compania germană, practic întreg procesul de producere fiind automatizat.

„După cum observaţi, lucrările de construcţie avansează, iar calitatea lucrărilor efectuate reprezintă elementul cheie la care noi împreună cu companiile partenere acordăm o deosebită importanţă. De aceea, fiecare etapă este sub strictă supraveghere și se încheie cu teste de laborator, care ne arată dacă toate standardele și normelșe au fost respectate. Din 25 în 25 de metri de suprafață sunt luate probe, care se introduc în cartea tehnică”, a spus Petru Jardan, Director General “Avia Invest”.

În procesul desfășurării lucrărilor au avut loc și incindente. „Când am început să săpăm, am descoperit sub peron un strat gros de cernoziom. Am fost uimiți, pentru că acest tip de sol este ușor, lipsit de densitate. El nu poate în niciun caz să fie pus la baza unor suprafețe portante. Este contrar normelor de construcție. Iată de ce, probabil, apăreau permanent fisuri pe suprafața peronului. Noi am fost nevoiți să scoatem cca 100 000 m3 de cernoziom și să aducem în loc sol argilos, care poate fi compactat până la densitatea necesară”, a spus directorul companiei “Exfactor-grup”, Vladimir Tonu.

După finisarea lucrărilor de reconstrucţie a pistei și a peronului, AIC va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii. La moment, în lucrările de reconstrucție a peronului sunt implicați circa 100 de lucrători și 35 de unități de tehnică. Zilnic sunt utilizate peste 100 tone ciment, peste 1000 tone de pietriş şi 500 tone de nisip.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *