Moldova

Uzina de reciclare care a provocat o catastrofă ecologică în Chișinău este controlată de socialistul Vasile Chirtoca. Zeci de tone de plastic au ars

Incendiul de la Ciocana încă nu a fost lichidat. Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă intervenția pentru a stinge flăcările care au izbucnit în această dimineață pe strada Uzinelor 209. Potrivit specialiștilor, mai multe tone de deșeuri din plastic au ars.

La moment, la faţa locului activează în continuare 57 de angajați ai IGSU cu 8 autospeciale de intervenție.

„De asemenea, pentru realizarea eficientă a intervenției sunt implicate forțele și mijloacele agentului economic, în gestiunea căruia este poligonul de deșeuri, precum și tehnica și autospecialele implicate în intervenție din cadrul autorităților publice locale: 24 de persoane, 4 autocisterne, 13 autobasculante, 3 excavatoare și 2 buldozere.

Pentru asigurarea unui efect garantat, efortul principal este orientat la moment pentru acoperirea întregii suprafețe a deșeurilor cu un strat de sol, fiind acoperite deja circa 50% din cele 3000 m2 a suprafeței afectate. Această metodă de stingere va izola deșeurile de oxigenul din aer și va stopa procesul de ardere. IGSU continuă monitorizarea și gestionarea situației”, precizează IGSU.

Valerii Klimenko: Socialistul Chirtoca ar avea interese ascunse în contextul activității uzinei de sortare a deşeurilor din capitală

Consilierul municipal PSRM, Vasile Chirtoca ar avea interese ascunse în contextul activității uzinei de sortare a deşeurilor colectate din capitală. Declarația aparține consilierului Partidului ”ȘOR”, Valerii Klimenko și a fost făcută în cadrul ședinței CMC de astăzi, după ce Chirtoca a declarat că va face loby în favoarea acestui agent economic, care a declarat anterior că își sistează activitatea.

Potrivit lui Klimenko, deși între primărie și uzina de sortare a deșeurilor nu există un contract juridic de parteneriat, până acum deșeurile erau livrate companiei de către Regia Autosalubritate, iar cheltuielile au fost suportate de municipalitate.

VALERII KLIMENKO, consilier municipal, Partidul Politic ”ȘOR”: „Noi trebuie să cerem de la primar ca să ne prezinte o informație deplină despre această nerușinare și cine poartă răspunderea. Cui trebuie să-i deschidem proces verbal pentru folosirea banilor publici. Cum s-a întâmplat așa că pensionarii, oamenii cu nevoi speciale să achite pentru businessul cuiva?”

Totodată, Valerii Klimenko susține că anunțul despre falimentul întreprinderii ar fi doar o speculație.

VALERII KLIMENKO, consilier municipal, Partidul Politic ”ȘOR”: „Ei au decis ca să ne șantajeze și să-și facă jocul lor cu Consiliul Municipal. Voi spuneți că noi sunteți falimentați, că noi întrerupem lucrul, dar ei nu și-au sistat activitatea că nu le este convenabil, dar s-au oprit pentru că așteaptă să-și deschidă piețile lor și pentru a pune presiune pe primar și CMC”.

De cealaltă parte, în cadrul ședinței, consilierul PSRM, Vasile Chirtoca a declarat că va încerca să protejeze uzina de colectare a deșeurilor.

VASILE CHIRTOCA, consilier municipal PSRM: „Este o întreprindere foarte bine gândită, bine construită, în această întreprindere trebuie de investit încă 15 milioane de euro ca să fie un exemplu în această parte a Europei”.

VALERII KLIMENKO, consilier municipal Partidul Politic ”ȘOR”: „Vasile Chirtoca a spus că este lobist-ul acestui proiect. Înțelegeți, în conștiința opiniei publice a țării noastre s-a nformat o părere că acolo unde este domnul Chirtoca, acolo este și viața grea”.

Anterior, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei și primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că activitatea uzinei de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL ar fi, de fapt, o afacere. În cadrul unei conferințe de presă însă reprezentanții companiei au negat acest lucru.

SERGHEI BALICA, directorul companiei ABS: „Nu șantajăm pe nimeni, dar ne-am adresat ca să fie susținut proiectul care trebuie finanțat de autoritățile publice locale”.

Cea mai mare, dar și unica uzină de sortare a deşeurilor colectate din capitală îşi sistează activitatea începând cu data de 25 ianuarie. Despre aceasta au anunțat săptămâna trecută reprezentanții companiei printr-o scrisoare deschisă, adresată autorităților. Decizia de a închide uzina a fost luată pentru că întreprinderea a intrat în faliment, după cum afirmă proprietarii afacerii, deoarece nu a fost susținută de autoritățile publice locale.

Noi tarife la energia electrică: Care va fi prețul pentru un kilowatt începând cu 1 februarie | VIDEO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *