Va alunga isteria românofobă „Pro Vest” de la Prime?
Că interesele legate de menținerea acestui stat în zona dezinformării și a manipulării, pentru a fi mai ușor de subordonat de cei care fac jocurile geopolitice, este, din nou, evident pentru cine urmărește evoluția presei de la Chișinău. Mai nou, până și informațiile sau dezbaterile privind tema integrării europene, subiect de maximă actualitate pentru populația țării, cad victime unei campanii de exterminare din grilele de programe ale unor televiziuni. Teama de adevărurile incomode declanșează reacții dintre cele mai vehemente și mai radicale ale celor care își propun stagnarea R. Moldova și păstrarea ei la periferia lumii civilizate.
Emisiunea „Pro Vest” promovată de Prime TV se anunța ca una promițătoare pe segmentul atât de popular al dezbaterilor politice. Moderatorul, Cristian Tabără, fost realizator de emisiuni la Pro TV București și acum la TVR, este unul dintre cei mai reputați profesioniști media din România. Faptul că acesta a acceptat oferta unei televiziuni de la Chișinău, după o experiență similară la un alt post tv din R. Moldova, a făcut ca emisiunea să fie una așteptată de public. Așteptare care a și fost răsplătită, odată cu debutul emisiunii, pe 24 martie, atunci când jurnalistul român i-a avut ca invitați în studio pe doi experți în materie de vector european, directorul Institutului de Politică Externă al Academiei Române, prof. Dan Dungaciu, și politologul Corneliu Ciurea.
Isterie rusofilă
Reacțiile celor care fac alergie la ipoteza unui viitor civilizat al RM nu au întârziat. La numai câteva ore de la închiderea primei ediții a emisiunii, tonul tonomatelor de presă a fost dat de site-ul filo-comunist omg.md, care a anunțat isterizat că avem de-a face cu o emisiune… antirusească. Argumentele par desprinse din romanele lui Kafka: „jurnalist român”, „invitați unioniști” și „vectorul PRO EST” în loc de „vectorul PRO VEST”…
În ciuda acestor motive ridicole, presiunea exercitată asupra postului a avut efect și a determinat Prime TV să cedeze insistențelor contestatarilor, care au mers până la amenințări cu plângeri la Moscova, pentru a bloca retransmiterea postului public rusesc de către televiziunea din Chișinău, știut fiind faptul că Prime deține aceste drepturi. În fața acestei isterii, cea de-a doua ediție a emisiunii, deși înregistrată și pregătită de difuzare pentru ziua de duminică, 31 martie, a fost suspendată.
Înregistrată și pusă la conservat
Potrivit declarațiilor lui Cristian Tabără, moderatorul emisiunii, motivele acestei suspendări sunt încă necunoscute pentru el. Teleastul român ne-a indicat numele directorului de programe, Sergiu Latiș, ca fiind cel în măsură să ne dea informațiile privind decizia respectivă. Acesta nu a răspuns ieri niciunui apel din partea noastră. Totuși, potrivit unor surse din interiorul televiziunii, care doresc să își păstreze anonimatul, conducerea analizează posibilitatea mutării emisiunii pe un post secundar al trustului, cu audiență mult mai mică, este vorba de 2 Plus. Acesta este de altfel și canalul care deține drepturile de redifuzare a postului public de televiziune din România, TVR 1. La rândul lui, 2 Plus a stârnit o mulțime de nemulțumiri în rândul populației din R. Moldova, după ce, în repetate rânduri, a evitat transmisiunile de reportaje, filme documentare, mărturii, cu referire directă la basarabeni și istoria acestor locuri.
De aici și insistența cu care societatea civilă din R. Moldova cere autorităților române înființarea unui studio local al TVR 1 la Chișinău, care să retransmită integral și netrunchiat emisiunile canalului de stat românesc. Promisiuni privind rezolvarea acestei probleme există, însă, din nefericire, ele rămân în acest stadiu de câțiva ani.
TVR 1 a pierdut dreptul de a retransmite programele sale în R. Moldova în septembrie 2007, atunci când guvernarea comunistă, prin intermediul CCA, a reziliat unilateral înțelegerea cu televiziunea publică din România. În urma unei acțiuni la CEDO, TVR 1 s-a întors în eter în stânga Prutului după trei ani, prin intermediul canalului 2 Plus, cel care a primit drepturile de retransmitere a doar 65% din programe, procent care nu se respectă, iar selecția programelor se face pe criterii cel puțin stranii. Înainte de a primi drepturile pentru programele TVR, postul 2 Plus se făcuse remarcat prin distribuirea de filme piratate, dublate în limba rusă și reluarea unor emisiuni ale unei televiziuni comerciale din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!