Politică

Valeriu Munteanu: Guvernul s-a apucat să „prindă muște”

Ieri Guvernul de la Chișinău a dat un comunicat de presă, prin care a anunțat că în acest an va organiza târguri de Crăciun în Chișinău și în alte 10 orașe ale republicii, fără să anunțe orașele. Au anunțat și s-au apucat de tăiat lemne și de bătut cuie lângă Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Imediat s-au făcut sute de știri la acest subiect – nețărmurită bucurie. Dar.

În nici un stat european, guvernele nu organizează și nu au organizat vreodată târguri de Crăciun, aceasta fiind o competență obișnuită a municipalităților (chiar și în capitale), care fac aceste târguri direct, prin structurile primăriilor sau atribuie aceste sarcini unor operatori economici, în parteneriate publice-private.

La București, târgurile sunt organizate de primăria capitalei și de cele 6 primării de sector, în marele orașe românești târgurile foarte frumoase se organizează de primării, la Berlin de primărie, la Paris sau Viena la fel și tot așa de-a lungul și latul Europei.

Este adevărat târguri de Crăciun sunt organizate de guverne, la Minsk, la Baku, ori la Așgabat, cu precizarea că în ultimele două state, musulmane fiind, se numesc târguri „pentru sărbătorile de iarnă”. La Moscova se pare că tot primăria organizează toate „evenimentele” și acțiunile de Crăciun, Putin are alte griji.

Povestea despre trasul Guvernului de nădragi cu Primăria Chișinău pe subiectul patronării „Crăciunului” vine încă de la Vladimir Voronin, care în stilul său de milițian sovietic a trimis doi ani la rând poliția să fure bradul primăriei Chișinău, instalat de primarul de atunci, Dorin Chirtoacă. Sunt arhicunoscute declarațiile primului-ministru de atunci, Zinaida Greceanîi că „cel mai mare brad trebuie să fie bradul Guvernului, nu al primăriei” și am avut o dualitate de organizare în acest sens.

Stilul hrăpăreț și nedemocratic a lui Voronin a fost adus la un nivel „calitativ nou” de unul dintre discipolii bătrânului general, Vladimir Gheorghievici Plahotniuc, care în 2017, pentru prima dată a organizat un târg de Crăciun al Guvernului, tot în spatele Palatului Național „Nicolae Sulac”, generând un scandal mare, pe motiv că firma care a organizat târgul a primit contractul în mod direct și nu în baza unui concurs, ori acolo s-au cheltuit mulți bani publici. Anul acesta, sperăm că nu va fi un scandal similar, chiar dacă până acum Guvernul nu a făcut multă transparență pe acest subiect. Sperăm.

De la Voronin și Plahotniuc nimeni nu avea așteptări foarte mari, dar de la actuala guvernare, așteptările sunt foarte mari, iar reproducerea unor năravuri nedemocratice aborigene, este de neexplicat și de nedigerat.

Recent au venit facturile la gazele naturale – sunt enorme, oamenii nu au bani să le plătească, respectiv nu vor avea repere suficiente și necesare să se bucure de sărbătorile ce vestesc nașterea lui Cristos și se pare Guvernul de la Chișinău a decis să compenseze aceste probleme fundamentale pentru oamenii noștri cu puțin „circ”, izvar (vin fiert) și grătare încinse. Nimic nou sub soare. Așa a fost de mii de ani. Mai puțină pâine, mai mult circ.

O spun cu nedisimulată mâhnire, mă doare foarte mult să constat, că, colegii din noua guvernare, au rămas blocați în modelele arhetipale autohtone de făcut politică și politicianism, încercând să arunce căciula și peste terenurile/competențele administrației publice locale, care la Chișinău, Bălți și în alte părți, au alt vot al cetățenilor noștri. Este complicat, dar așa funcționează democrația.

Respectul fără tăgadă pentru democrație veritabilă și stat de drept, credeam că va fi direcția azimutală a actualei guvernări, dar se pare că au ales o busolă defectă. Busola poate fi schimbată, sau va fi schimbată.

Pentru concludență maximă, trebuie să spun că totuși am găsit o capitală europeană, unde guvernul a organizat târguri de Crăciun, inclusiv în capitală, este vorba despre guvernul de la Tirana, când actualul prim-ministru (în funcție din 2013) al Albaniei, Edi Rama, era primar al capitalei, în opoziție față de puterea politică de atunci. De atunci Albania a evoluat mult, inclusiv în materie de democrație și stat de drept.

Eu îi îndemn respectuos pe cei de la Guvern să se dumerească și să renunțe la „chestiunea târgurilor guvernamentale de Crăciun”, să-i lase pe cei din administrație publică locală să-și facă îndatoririle în acest sens.

Această postare și acest îndemn, nu sunt despre „Târgul de Crăciun”, ci despre democrație veritabilă, stat de drept și toboganul lunecos ce te scoate foarte repede de pe acest tărâm sacrosant, a se studia cu acribie în acest sens, recomandările Comisiei de la Veneția asupra recentelor modificări la Legea Procuraturii.

Valeriu Munteanu 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *