Valeriu Munteanu: Stafia lui Neville Chamberlain mai bântuie Europa. Putin știe de ce
Încă de la începutul secolului XIX, Suedia a adoptat „Noua politică externă a Suediei”, numită și „Politica din 1812”, unde își declara neutralitatea, pe care a respectat-o cu acribie timp de două secole (cu mici excepții în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când a livrat minereu de fier Germaniei naziste), având un puternic suport popular în acest sens. Nici o guvernare nu a reușit să abolească neutralitatea, chiar dacă acest subiect a fost recurent pe agenda publică la Stockholm.
La rândul său, Finlanda s-a prezentat pe plan internațional drept stat neutru după primul Război Mondial, rezistând de una singură în războiul sovieto-finlandez din iarna 1939-1940, când Moscova a încercat fără succes să ocupe Finlanda.
Dar neutralitatea acestor țări scandinave nu este o materie declarativă și decorativă, Suedia are o armată de aproximativ 30 000 de militari profesioniști și 25 000 de rezerviști și un buget al apărării de 6.5 miliarde dolari, iar Finlanda ce împarte cu Federația Rusă o graniță de 1340 km. are o armată de aproximativ 280 000 de militari (comparativă cu armata Ucrainei) și alți 900 000 de rezerviști, cu un buget pentru armată de aproximativ 7 miliarde de dolari, în 2022.
Putin aduce Suedia și Finlanda în NATO
Chiar din zorii războiului sângeros dus de Federația Rusă în Ucraina, cele două țări nordice și-au anunțat dorința subit-năvalnică de a se adăposti sub stindardele NATO (și mai ales ale art. 5 din Tratatul NATO), înțelegând foarte bine că Federația Rusă nu respectă nici un tratat internațional și în orice moment se poate năpusti asupra lor cu bombe, cu distrugeri și cu moarte.
În 2 luni, dictatorul Vladimir Putin a reușit să modifice fundamental opinia publică din Suedia și Finlanda, astfel, încât populația acestor țări pașnice și foarte fericite a acordat suport guvernelor pentru aderarea la NATO. De răul rușilor.
Astăzi, 18 mai ambasadorii Suediei și ai Finlandei la NATO au depus, la Bruxelles cererile oficiale ale statelor sale, pentru aderarea la NATO, iar aliații (cele 30 de țări, dintre care 21 sunt membre UE) îi așteaptă cu brațele deschise în familia NATO. Unica voce disidentă pe acest subiect este Turcia. Ori pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO este nevoie de votul unanim al celor 30 de state membre.
Turcii se târguiesc din plăcere
Este arhicunoscut faptul că turcii sunt negustori iscusiți, iar particularitatea lor națională în această materie este faptul că aceștia mereu „se târguiesc”, în toate piețele turcești un produs care la început costă 100$, poți să-l cumperi și cu ! 10$, ori turcii sunt maleabili, știu să cedeze și tot odată să fie în câștig. „Nu” pentru turci înseamnă „poate”, iar „poate” este un „da” puternic.
Această logică asiatică de neguțător al turcilor este prezentă și în politica lor externă, ori dacă Recep Tayyip Erdoğan a spus de mai multe ori că nu va accepta niciodată aderarea celor două state nordice la NATO, astăzi, subit, șeful statului turc, a venit cu o listă lungă de condiționalități, din care, în spiritul negustoresc turcesc, vor rămâne doar 10%, iar Erdogan, după ce va accepta aderarea Suediei și a Finlandei la NATO va rămâne prieten și cu SUA și cu țările UE și cu Ucraina și chiar cu Rusia. Turcia mereu a putut să facă o astfel de politică „răscrăcănată”.
Rușii știu doar de frică
În 24 februarie 2022, Putin declara ritos că unul dintre motivele principale pentru care a atacat Ucraina este faptul că țara vecină și-ar dori să adere la NATO și astfel, granița blocului Nord-Atlantic se va apropia foarte mult de Rusia, știind foarte exact că NATO nu a fost și nu este gata (decomandată și din păcate) să primească Ucraina în rândurile sale. Putin considera că ucrainenii sunt slabi, iar comunitatea internațională evazivă și astfel, în câteva zile va ocupa Ucraina și după asta, în mod sigur occidentalii se vor așeza cu el la masa de negocieri, iar între timp acesta va mai înghiți câteva țări, care „nu stau” foarte bine pe harta Europei, spre exemplu Republica Moldova.
În cazul Finlandei și al Suediei, puternice din punct de vedere militar și economic, care sunt acum cu un picior în NATO, Rusia proiectează mesaje echilibrate, de îngrijorare, fără să amenințe cu bombe și cu sânge, ori Rusia și rușii mereu au știut de un singur argument – cel al forței, sau fie-mi iertată expresia neacademică, argumentul „pumnului peste bot”.
Spiritul lui Neville Chamberlain mai bântuie Europa
Naivul prim-ministru al Marii Britanii, a sperat mereu că-l va aduce pe Hitler la sentimente mai bune și cedându-i ceva sau semnând cu el un petic de hârtie acesta va înceta să mai fie un monstru, astfel, a dat curs Acordului de Munich (Dictatului de Munich), unde în lipsa Cehoslovaciei, a catadicsit la cedarea Regiunii Sudete lui Hitler, iar pentru ca naivitatea sa să fie deplină acesta a obținut în marja aceleași Conferințe semnarea unui Acord de neagresiune din Anglia și Germania, care spera acesta va apăra țara sa de agresiunea lui Hitler. Cât de mult a greșit Chamberlain.
Astăzi, în rolul lui Neville Chamberlain îl avem pe președintele Franței, Emanuel Macron, care crede, la fel de naiv că dacă vorbește ore întregi la telefon cu Putin acesta devine din monstru un om normal ori potrivit declarațiilor președintelui Ucrainei, Macron a încercat să-l convingă să-i cedeze anumite teritorii ucrainene lui Putin, poate se liniștește astfel, iar în discursul său, din a doua zi după inaugurarea, subit, Macron a declarat că Rusia „nu trebuie umilită”, precum a fost umilită Germania după Primul Război Mondial. Cât de mult greșește Macron.
Ce face Republica Moldova cu neutralitatea?
Revoluționarul bolșevic Lev Davidovici Troțki (născut Leib Davidovici Bronștein) spunea cu nonșalanță că „S-ar putea să nu te intereseze războiul, dar tu îl interesezi pe el”.
În noile condiții de securitate în Europa, Republica Moldova nu mai poate să paraziteze pe neutralitate, ori aceasta, citită, prin prisma agresiunii ruse, înseamnă război, ocupație, bombe, sânge și moarte. Ori dacă cineva crede că Putin sau Lavrov vor ține cont de art. 11 din Constituția Republicii Moldova sunt într-o rătăcire profundă, vor râde și ne vor înghiți ca pe niște găluște, iar Dmitri Pescov și Maria Zaharova, purtătorii de minciuni a lui Putin și Lavrov vor spune întregii lumi că moldovenii i-au așteptat cu flori și busuioc pe rușii „eliberatori”, care își manifestă acum „vocația” în Ucraina.
Puterea trebuie să aducă urgent pe agenda publică de la Chișinău abolirea neutralității și aderarea la NATO, altfel, năluca lui Neville Chamberlain o să-i prindă și o să-i înghită pe romanticii noștri guvernați, scrie pe pagina de
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Sunt circa 40 la suta rusificati in Basarabia, cu sondajele spunand ca majoritatea chiar NU vrea in NATO (barely 51-52 percent are for E.U. even) , asa ca…cum sa impaci capra cu varza, D-nule?