Sănătate

Vara, luna ne influenţează psihicul

Efecte pozitive

Ne ajută să devenim mai prompţi şi mai hotărâţi

Cu 4-5 zile înainte de luna nouă şi primele două zile după apariţia ei, astrul nopţii determină o abundenţă a producţiei de dopamine în patru zone limitate din creierul temporal şi unele regiuni nervoase din aşa-zisul sistem limbic. Această modificare extrem de modestă are totuşi efecte sesizabile asupra comportamentului uman. Ca urmare, bărbaţii în special devin mai rapizi în a lua o decizie. Percepţia fină în creier a unei greutăţi a corpului este oarecum tradusă la nivel psihic prin dorinţa de a simplifica lucrurile şi deci şi de a lua mai rapid o hotărâre. Explicaţia constă în încercarea inconştientă de a elibera creierul de alte probleme care nu ţin direct de adaptarea la schimbarea mediului fizic, natural, în care trăim. Ca urmare, 60% din bărbaţi şi 40% din femei iau mai uşor decizii simple şi importante vara, atunci când este lună nouă. Mai mult decât atât, efectul gravitaţional al lunii noi ne face mai puţin ezitanţi în orice act comportamental. Aşa cum arată studiile suedezilor de la Goteborg, 62% din femei devin cu 80% mai sigure în mişcări, gesturi şi chiar felul în care îşi construiesc mental frazele sau discursurile, mai ales vara. De asemenea, 45% din bărbaţi devin mai siguri pe propriile mişcări şi pe atitudinea pe care vor să o afişeze în public.

Ne face mai curajoşi

Aceeaşi lună nouă poate avea ca efect asupra noastră creşterea încrederii în înfruntarea oricăror situaţii imprevizibile sau chiar periculoase. Conform rezultatelor cercetărilor computerizate, luna nouă produce unele variaţii discrete electromagnetice în unele zone ale cerebelului, modificări ce au ca rezultat apariţia unor şocuri electrice suplimentare în scoarţa cerebrală. Zonele din scoarţa cerebrală ce suferă aceste modificări trimit o serie de impulsuri nervoase în tot creierul. Frecvenţa acestor impulsuri trimise este însă aceeaşi cu cea care corespunde pregătirii organismului pentru luptă sau fugă, în cazul unui eveniment imprevizibil. Ca urmare, în perioada în care în nopţile de vară este lună nouă, fie că o vedem sau nu, aceasta ne ajută să fim mai curajoşi în orice situaţie. Există numeroase date antropologice care dovedesc validitatea acestor aspecte, descoperite de psihologii scandinavi. Totodată, cercetătorii spanioli au demonstrat că vara, în zilele cu lună nouă, sportivii, şi în special fotbaliştii, sunt mai curajoşi şi mai apţi de a învinge imprevizibilul. De asemenea, s-a demonstrat că, în preajma zilelor cu lună nouă, curajul acompaniat de raţiune i-a însoţit pe 60% din alpiniştii care se aventurau în escaladarea piscurilor din Alpii francezi şi Munţii Pirinei. Aceiaşi cercetători afirmă că 70% din ideile de expediţii alpine curajoase ar fi fost rodul dispoziţiei de curaj oferite de starea psihică provocată de luna nouă.

Ne ajută să fim mai spontani şi mai toleranţi

Acelaşi efect magnetic lunar acţionează şi asupra producţiei ciclice de endorfine din unele zone ale creierului. Endorfinele, morfinele naturale ale organismului, sunt responsabile de stările de bună dispoziţie, plăcere şi unele trăiri plăcute mai complexe. Stimularea specifică a producţiei acestor endorfine poate determina un anume tip de relaxare psihică, de obicei compatibil cu o creştere a curiozităţii de a încerca lucruri noi. Datorită acestui fenomen chimic dictat de magnetismul lunar acceptăm mai uşor să facem sau să vorbim despre lucruri care în mod obişnuit ne-ar displăcea sau ni s-ar părea neinteresante. Ca urmare, în preajma nopţilor cu lună nouă devenim mai flexibili faţă de cei din jur, avem mai mult curaj de a da viaţă ideilor care ne vin pe moment, suntem mai sinceri, dar şi mai inventivi în a face ceva sau a comunica. Dimpotrivă, în nopţile de iarnă cu lună nouă, lucrurile se petrec exact invers, devenind mai închişi şi mai precauţi în faţa dorinţei de a încerca ceva nou.

Efecte mai puţin dorite ale lunii asupra psihicului

Ne face mai superficiali în gândire

Deşi în zilele ce preced sau urmează unei nopţi cu lună nouă putem deveni mai romantici şi mai afectuoşi, acest lucru se petrece în detrimentul aspectului legat de raţiunea rece şi obiectivitate. Luna nouă, prin aceleaşi mecanisme ale stimulării endorfinice, scade capacitatea de a gândi mai profund, de a analiza corect evenimentele şi aspectele mai delicate ale problemelor noastre de viaţă. Astfel, deşi luna nouă ne face mai curajoşi şi mai flexibili, aceasta nu ne permite să avem prea mult succes în a ne focaliza adânc atenţia asupra unor detalii şi a unor aspecte fine ale evenimentelor sau persoanelor cu care luăm contact. Din acest motiv, vara, cu 4 zile înainte şi cu 3 zile după luna nouă, este de preferat să nu ne implicăm în evenimente care cer foarte multă raţiune adâncă şi nici să rezolvăm probleme foarte delicate de viaţă, de cuplu, de serviciu. În multe cazuri, în perioada cu lună nouă, vara, ne putem face impresii foarte bune sau foarte proaste faţă de noii cunoscuţi cu care venim în contact, dar şi faţă de noi colegi sau o eventuală nouă slujbă pe care o avem.

Luna plină ne aprinde instinctele

În multe cazuri, luna plină creşte activitatea centrilor nervoşi responsabili de reacţii instinctive sexuale şi agresive, dar şi de nevoia de exprimare a dominanţei sau de posesiune. În anotimpul cald, aceste efecte sunt mult mai intense, fiind cunoscute empiric încă din vremea vracilor din Evul Mediu.
În nopţile cu lună plină, dar şi în zilele ce urmează acestei nopţi, agresivitatea creşte cu până la 70% la 18% din bărbaţi şi 10% din femei. În cazul bolilor psihice, efectul poate fi mult mai ridicat, aceasta putând explica parţial unele legende legate de vampiri sau vârcolaci. Totodată, luna plină de vară creşte considerabil apetitul erotic pentru ambele sexe, efectul fiind resimţit în primele 6-7 nopţi după luna plină de vară. Acest efect conduce, în multe cazuri, la creşterea tendinţelor infidele, mai ales la bărbaţii care sunt în general influenţabili.

Sursa: RevistaFelicia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *