Ultima oră

Veaceslav Manolachi acuzat de FRAUDE. Scrisoare DESCHISĂ către Timofti, Corman, Leancă, Gurin și Maia Sandu

Subsemnații prezentei petiții, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că mai bine de 5 ani încercăm să facem lumină în cazurile de fraudă în domeniul educației fizice și sportului, în special, în singura instituție de învățământ superior de acest profil din țară, condusă de rectorul acesteia, dl Veaceslav Manolachi, care a disreditat în totalitate noțiunea de studii universitare și postuniversitare în domeniul respectiv. 

Această persoană a organizat o filieră de producere de bandă rulantă a „doctorilor în științe” în domeniul educației fizice și sportului, aducând teze de doctorat din Federația Rusă (or. Sanct Petersburg), traducându-le și conferind grade științifice mai multor persoane, inclusiv din străinătate. Astfel, în 2009 au fost depistate cinci teze traduse din limba rusă și susținute repetat în cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Acestea sunt tezele de doctorat a doi cetățeni din Republica Moldova (Sergiu Arhiliuc și Natalia lefter), doi din România (Mircea Ene și Constantin Bordea) și unul din Iordania (Hani Abdeli Carim Jarah). Menționăm aici că, la toate aceste teze, în calitate de îndrumător științific figurează dl V. Manolachi, care, de fapt, după părerea noastră, a și organizat această „afacere”.

În anul 2009, subiectul numeroaselor fraude comise de dl V. Manolachi, inclusiv cazurile de conferire ilegală a gradelor științifice în domeniul educației fizice și sportului, a fost adoptat în cadrul unui apel pe care l-am adresat președintelui interimar al RM, dlui M. Ghimpu, și procurorului general, dlui V. Zubco.

În anul 2010 am sesizat conducerea Consiliului Național de Acreditare și Atestare (CNAA) al RM, prezentându-i copiile integrale ale acestor teze. CNAA a constituit trei!!! Comisii de expertiză cu specialiști din țară în domeniul pedagogiei, care au confirmat prin procese-verbale că aceste teze sunt plagiate în totalitate și reprezintă niște copii ale tezelor originale ruse.

În 2011, cu același subiect, ne-am adresat Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, sport și mass media, însă, până în prezent, nu s-a luat nicio atitudine.

În urma obținerii gradelor științifice, care, de fapt, nu le aparțin, atât deținătorii de grad științific, cât și conducătorii acestora, au adus prejudicii materiale, morale și de imagine a statului. Astfel, conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea doctoratului și doctoratului (Monitorul oficial nr. 42-44-3135-3137, din 29.02.2008, art. 252, p.5, pag.15-19 „Pentru îndrumarea științifică a doctorandului cu învățământ la zi și conducătorului științific i se stabilește o normă de 120 de ore acade3mice pe an pentru fiecare persoană, iar pentru îndrumarea doctoranzilor de la învățământ cu frecvență redusă 80 de ore academice pe an”. Conform Anexei 2 la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 381 din 13.04.2006 „Cu privire la condițiile de salarizare a persoanelor din unitățile bugetare”, la anexa nr. 2, punct 4 se spune că „Persoanele din corpul profesoral-didactic și de conducere cu grad științific și titluri științifico-didactice li se stabilesc sporuri lunare la salariile de funcție în mărime de 700 lei pentru gradul științific de doctor habilitat și respectiv 300 lei pentru gradul științific de doctor”

Dl V. Manolachi a mai fost și este implicat într-o serie de afaceri dubioase cum ar fi vinderea ilegală a sportivilor peste hotare (recenta „decapitare” a judoului moldovenesc) trafic de ființe umane, vinderea taberei sportive a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a RM (USEFS), amplasată în or. Sergheevca (Ucraina), spălare de bani în cadrul UESFS pe care o conduce, prin procurarea echipamentului sportiv la un preț exagerat, afaceri cu terenuri de pământ, inclusiv terenurile fostului Tehnicum de Cultură Fizică și Sport și multe altele.

Comunitatea academică și sportivă din RM este profund indignată și afectată de afacerile frauduloase ale dlui V. Manolachi, care aduc un prejudiciu moral, material și de imagine domeniului educației fizice și sportului și Republicii Moldova în ansamblu.

Reieșind din cele expuse, rugăm cu insistență luarea unei atitudini judicioase la nivel de stat față de acest individ, rugăminte confirmată prin semnături.

Vă mulțumim pentru înțelegere.  

Semnat de:

Ciorbă Constantin, dr. habilitat în pedagogie

Piatac Nicolae, primvice președinte al CNO, Președinte al Federației Moldovenești de Handbal

Popușoi Anatolie, doctor în pedagogie

Boguș Boris, doctor în psihopedagogie

Chicu Valentin, doctor în pedagogie, secretar general al Federației de Ciclism

Ursu Mihai, doctor în pedagogie

Zabulica Mihail, doctor în pedagogie

Craciun Nicolae, doctor în pedagogie

Richicinschi Gabriela, doctor în pedagogie

Crăciun Grigore, doctor în pedagogie

Calin Alexei, antrenor al lotului feminin de Judo,

Mardar Iulia, magistru în drept și în pedagogie,

Comarnițchi Ina, campioană națională la baschet

Calin Irina, antrenor emerit al RM

Luca Nadejda, lector universitar

Florescu Victor, vicecampion mondial la Judo

Popova Larisa, campioană olimpică

Vasilianov Cristina, secretar general al CNO

Robu Ion, directorul liceului internat republican cu profil sportiv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *