Veniți de luați lumină
Nu o să mai fac comparația cu atacul terorist din Paris, fiindcă și așa o face toată lumea. Printre puținele rânduri care s-au scris despre acești studenți de cele mai multe ori s-a trecut rapid peste „vina" lor. Cei 147 de tineri au fost omorâți, fiindcă s-au declarat creștini.
La noi s-au comemorat în liniște evenimentele de acum 6 ani. De-a lungul acestor ani statul a dormit în funcție. O mare beznă peste 7 aprilie. Cele mai multe procese împotriva torționarilor de atunci le-au dus cetățenii simpli. Cum sunt părinții lui Valeriu Boboc, ucis în centrul capitalei. Sau cum a făcut Sergiu Crețu din Antonești.
După 6 ani a avut loc condamnarea lui Ion Perju, însă – cum ne și așteptam – i s-a comunicat sentința înainte de a se da și ordinul de arestare, cum de altfel s-a întâmplat și în cazul lui Gheorghe Papuc. Astfel cei doi au avut timp să dispară. Deocamdată nu avem pe nimeni după gratii, iar rezultatele protestelor sunt nule. Toți politicienii de atunci sunt în fruntea țării. Nu a dispărut niciunul. Doar că unii dintre ei au schimbat partidele. Deci, întuneric și aici.
E clar că evenimentele din aprilie au fost folosite de politicieni. Au fost confiscate. Din acest motiv protestele de astăzi nu mai au forța celor din 2009. Și nu mă refer la distrugerea parlamentului și președinției. E clar pentru toată lumea că latura violentă a protestelor a fost dirijată. Protestatarii care au mers acolo să conteste alegerile au fost aceeași oameni pașnici de acum.
Despre Ucraina mai că nu se mai spune mare lucru. Și acolo e întuneric. Toată lumea pare să accepte lucrurile așa cum sunt. Trec rușii prin Ucraina, cum au trecut cu buldozerele peste tone de mere moldovenești. Și nimeni nu pare să îi poată opri.
Dar coborând de la aceste mari și tragice evenimente, la scara măruntă a vieții noastre de zi cu zi, mai vedem doar vântul și ploaia care strică totul în cale de parcă am trăi în colibe pe o pojghiță subțire de gheață. Sigur, am observat cu tristă ironie, că vântul a doborât exact pe 7 aprilie gardul de la președinție. Dar trecând de la metafore la realitate, vântul și ploaia au lăsat în beznă la propriu satele moldovenești. Și e simplu să spunem că vântul e de vină. De parcă în orașe nu ar bate vântul! Bate și la Chișinău, dar se pare că cei de Union Fenosa nu își bat capul cu modernizarea satelor. Așa că dacă v-ați gândit să mergeți la sat de sărbători, cumpărați-vă lanterne.
Suntem în beznă și oamenii vor fi cu siguranță derutați în noaptea de Înviere când preotul va spune: Veniți de luați lumină!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!