Editorial

Veniți, fraților, ACASĂ!

România anului 2016 este schimbată cu mult în bine față de cea din anii ’90 – asta poate fi interpretată ca o simplă afirmație de propagandă, așa că cel mai bine e ca oamenii să vadă cu ochii lor care sunt realitățile actuale, cu bune și rele. Oricât ar minți televiziunile și politicienii, ca să ascunzi faptul că justiția funcționează în România și se face dreptate, că drumurile sunt mai bune și că veniturile primite de fiecare cetățean sunt totuși, de 3-4 ori mai mari, înseamnă ori că ești maestru absolut al magiei ori că ești HOȚ și ții prizonier trei milioane de oameni într-un stat captiv încă de la crearea lui și a cărui singură șansă este Unirea cu România.

Departe de a fi o țară perfectă, suntem o majoritate de români aici, care vrem să privim către viitor și către o viață mai bună, împreună cu voi, cei din Republica Moldova. Majoritate înseamnă că peste trei sferturi dintre români ar vota la un referendum în favoarea Unirii.
Mincinoșii care stăpânesc acum între Prut și Nistru încearcă să vehiculeze din greu ideea că unioniștii sunt dușmanii Republicii Moldova și atentează la „statalitatea” ei. Asta era problema pentru care nu merg lucrurile, ăștia erau oamenii răi ai Moldovei, unioniștii? Hai să ne înțelegem: Republica Moldova și cu România SE UNESC în 2018 ca două entități separate, nu este anexat un teritoriu la România de azi. Se va forma un stat nou, în care toată lumea are drepturi egale. Toți cetățenii (și moldovenii, și găgăuzii, și rușii, și ucrainenii) vor fi respectați dar, comparativ cu situația de fapt, vor avea și dreptul la viață decentă, drept care acuma se refuză în această „statalitate”.

Că zicem adevărul: REPUBLICA MOLDOVA NU POATE FI NICIODATĂ UN STAT NORMAL, care să asigure cele necesare fiilor ei – da, îl spunem, dar asta nu înseamnă că suntem împotriva Republicii Moldova! Dintr-o economie preponderent agrară nu ai cum susține un aparat administrativ central, granițe, ambasade și consulate, Guvern și Parlament, toate astea pe spatele unor oameni care, muncesc în alte țări pentru că acasă nu au avut unde să o facă decent. Dacă nu am spune adevărul, am fi ca politicienii care vorbesc de mulți ani despre integrarea europeană a R. Moldova în condițiile în care nimeni din UE nu ia în calcul această variantă vreodată. Singura cale de integrare a Republicii Moldova în Europa este prin Unirea cu România.

Cum am putea fi dușmanii R. Moldova când România este principalul partener și cel care ajută de fiecare dată la nevoie, necondiționat?
Dar nimeni nu va impune soluția Unirii cetățenilor Republicii Moldova, dacă ei nu vor. Avem sondaje făcute care arată că o treime ar vota acum pentru Unire și numărul celor mai degrabă înclinați să spună DA decât NU merge spre 50%. Direcția este una în creștere. Cifrele din sondajele publice, ca și recensământul din 2014 caută să fie ascunse pentru a păstra dreptul unora de a lua „otkaturi”, de a numi miniștri și a primi mită în vămi… În anul 2018 fiecare trebuie să-și manifeste democratic, prin vot, acceptul că vrea să se unească, altfel România nu va impune cu forța, cum acuză dodonii.

A spune DA Unirii în 2018 înseamnă viitor la tine acasă, în care piața internă ar fi de 24 milioane de locuitori, în care agricultura s-ar completa cu industria, în care fiecare ar avea cetățenie europeană și condiții de muncă normale. Înseamnă a aduce DNA-ul din România, dar a păstra profesorii din Republica Moldova în școli pentru a crește generații viitoare de tineri talentați care pot câștiga conform talentului fiecăruia. Vor frauda alegerile cei de la putere (Dodon inclusiv, pentru că și acest exemplar face parte din clasa conducătoare a Republicii Moldova)? Cu siguranță că da! Dar tocmai de aceea fiecare are datoria să vorbească mai departe despre Unire cu toți cunoscuții și să le explice că nu mai au nimic de pierdut: s-au încercat toți politicienii, s-a mers și cu europenii, și cu rușii, ca stat „independent”,și cu comuniștii și cu liberalii și rezultatele au fost aceleași în ultimii 25 de ani. Schimbați-le privirea de la discuțiile toxice în care ei ne-au băgat: ce limbă vorbim, cine suntem, Ștefan cel Mare și independența Moldovei (lucruri despre trecut, pe care noi le cunoaștem foarte bine și noi putem separa adevărul de minciună) și vorbiți-le despre Unire ca proces de viitor.

Ce rost are să privim înapoi când viața e de acum doar înainte? Să lăsăm istoria – istoricilor, limba – lingviștilor din Academie – și să alegem soluția pragmatică a anilor aceștia. Ce mai contează cu cine a fost mai bine, cu românii sau cu rușii atâta timp cât nu e bine oamenilor de rând ACUMA, în acești ani?

Și pentru că am ajuns la ruși… Se tot încearcă, din reflex probabil, acreditarea ideii că ei se opun acestui proces. Nimic mai fals dacă privim semnalele transmise în spațiul public în ultima vreme, inclusiv de către ambasadorul Rusiei la București. Rusofobia va putea fi domolită de viitoarea construcție comună, dacă și noi știm să ne cerem drepturile naționale și interesele proprii. Mai rămâne să știm să acționăm în virtutea anului 2018 și să ne exprimăm opțiunea.

Veniți, fraților, acasă! Vara aceasta vă așteptăm să ne descoperim unii pe alții și să construim ceva durabil. ȚARA vă așteaptă și e gata să vă primească la sânul ei. Iar România + Republica Moldova, ca viitor stat, reprezintă șansa noastră, de pe ambele maluri ale Prutului, pentru viitor.

VIITORUL SUNĂ BINE!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *