Vernisajul expoziĆŁiei comemorative Aurel David
ExpoziĆŁia Aurel David consacratÄ împlinirii a 80 de ani de la naĆterea plasticianului, întruneĆte peste 50 de lucrÄri, realizate de artist pe parcursul a trei decenii de creaĆŁie. În expoziĆŁie sunt prezentate lucrÄri din colecĆŁia muzeului, cât Ći lucrÄri expuse în premierÄ din colecĆŁia familiei artistului.
Aurel David a fost pictor si grafician, nÄscut în data de 18 iunie 1935, la ChiĆinÄu. Ći-a manifestat talentul în domeniul artelor de la o vârsta foarte fragedÄ. Una dintre inspiraĆŁiile sale nesfârĆite a fost satul Bardar din raionul Ialoveni. Aurel David a locuit în acel sat împreunÄ cu bunicÄ sa, dupÄ stingerea din viaĆŁÄ a ambilor pÄrinĆŁi. Ći-a fÄcut studiile la Institutul de Arte Plastice „V. Surikov” din Moscova, dupÄ care a revenit la ChiĆinÄu. Aurel David a avut ocazia sÄ profeseze în domeniul picturii, desenului, compoziĆŁiei la Ćcoala RepublicanÄ de Arte Plastice (actualmente Colegiul Republica de ArtÄ ”Al. PlÄmÄdealÄ”), a lucrat în calitate de inspector la Ministerul Culturii din Moldova, Ći în calitate de pictor-Ćef la Editura EnciclopedicÄ „Gheorghe Asachi”. A îndeplinit funcĆŁia de preĆedinte al Fondului plastic Ći cea de vicepreĆedinte al Uniunii ArtiĆtilor Plastici.
În perioada 1955-1980 Ći-a manifestat abilitÄĆŁile în diferite genuri de artÄ: picturÄ, graficÄ de Ćevalet, sculpturÄ, artÄ monumentalÄ Ći a experimentat tehnici noi. Fiecare aspect al talentului sÄu atrage atenĆŁia prin profesionalismul înalt, individualitatea trÄirii, integritate. Operele sale sunt pÄtrunse de dragostea faĆŁÄ de om, plaiul natal Ći natura splendidÄ a Moldovei. Pictorul a avut un stil aparte, în special în domeniul tabloului tematic: În livadÄ, Olga Sava din Bardar cu copiii, Livada, Roadele, AmiazÄ Ći altele.
Aurel David a organizat mai multe expoziĆŁii personale Ći a participat la numeroase expoziĆŁii de grup organizate în ĆŁarÄ Ći strÄinÄtate. LucrÄrile sale se pÄstreazÄ în colecĆŁiile Muzeului NaĆŁional de ArtÄ al Moldovei, Muzeului NaĆŁional de Istorie a Moldovei, Muzeului Literaturii Române Mihail KogÄlniceanu, Casei-muzeu A.S. PuÈkin, Centrului ExpoziĆŁional Constantin BrâncuÈi, Galeriei de ArtÄ din Tighina.
În 1990 i s-a conferit post-mortem Premiul de Stat pentru realizÄri remarcabile în domeniul artelor plastice.
TIMPUL.md
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!