Cultură

Vernisajul expoziţiei comemorative Aurel David

Expoziţia Aurel David consacrată împlinirii a 80 de ani de la naşterea plasticianului, întruneşte peste 50 de lucrări, realizate de artist pe parcursul a trei decenii de creaţie. În expoziţie sunt prezentate lucrări din colecţia muzeului, cât şi lucrări expuse în premieră din colecţia familiei artistului.

Aurel David a fost pictor si grafician, născut în data de 18 iunie 1935, la Chişinău. Şi-a manifestat talentul în domeniul artelor de la o vârsta foarte fragedă. Una dintre inspiraţiile sale nesfârşite a fost satul Bardar din raionul Ialoveni. Aurel David a locuit în acel sat împreună cu bunică sa, după stingerea din viaţă a ambilor părinţi. Şi-a făcut studiile la Institutul de Arte Plastice „V. Surikov” din Moscova, după care a revenit la Chişinău. Aurel David a avut ocazia să profeseze în domeniul picturii, desenului, compoziţiei la Şcoala Republicană de Arte Plastice (actualmente Colegiul Republica de Artă ”Al. Plămădeală”), a lucrat în calitate de inspector la Ministerul Culturii din Moldova, şi în calitate de pictor-şef la Editura Enciclopedică „Gheorghe Asachi”. A îndeplinit funcţia de preşedinte al Fondului plastic şi cea de vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici.

În perioada 1955-1980 şi-a manifestat abilităţile în diferite genuri de artă: pictură, grafică de şevalet, sculptură, artă monumentală şi a experimentat tehnici noi. Fiecare aspect al talentului său atrage atenţia prin profesionalismul înalt, individualitatea trăirii, integritate. Operele sale sunt pătrunse de dragostea faţă de om, plaiul natal şi natura splendidă a Moldovei. Pictorul a avut un stil aparte, în special în domeniul tabloului tematic: În livadă, Olga Sava din Bardar cu copiii, Livada, Roadele, Amiază şi altele.

Aurel David a organizat mai multe expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii de grup organizate în ţară şi străinătate. Lucrările sale se păstrează în colecţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeului Literaturii Române Mihail Kogălniceanu, Casei-muzeu A.S. Pușkin, Centrului Expoziţional Constantin Brâncuși, Galeriei de Artă din Tighina.

În 1990 i s-a conferit post-mortem Premiul de Stat pentru realizări remarcabile în domeniul artelor plastice.

TIMPUL.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *