Ultima oră

Vești pozitive: Cresc exporturile în UE

În perioada respectivă Republica Moldova a exportat în UE mărfuri în valoare de 210 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste două treimi din totalul exporturilor moldoveneşti.

Exporturile în Olanda s-au dublat, în Marea Britanie au crescut cu 70%, în Cehia şi Franţa au crescut cu 35% şi respectiv 25%. Principala piaţa de destinaţie a mărfurilor moldoveneşti este România, unde am exportat mărfuri în valoare de peste 60 de milioane de euro, adică o cincime din totalul exporturilor moldoveneşti.

Republica Moldova devine tot mai puţin dependentă de piaţa CSI, care a atras doar 20% din exporturile moldoveneşti. Federaţia Rusă a importat mărfuri moldoveneşti în valoare de 30 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 40% din volumul din aceeaşi perioadă a anului trecut, înainte de a impune embargo pentru fructe şi legume.

Biroul Naţional de Statistică mai relevă că ţările UE sunt şi cei mai mari exportatori în Republica Moldova. Astfel, importurile din UE au constituit în primele dou luni 42% din total, iar din CSI – 32%.

Balanţa comercială negativă a Republicii Moldova s-a redus de la 376 de milioane de dolari în ianuarie-februarie 2014, la 260 de milioane în acest an.

Amintim că exporturile spre UE au înregistrat o creştere de 10% şi în anul 2014, însumând 53% din totalul exporturilor moldoveneşti.
Forbes Ucraina scrie, citând un material al koresspondent.net că economia Republicii Moldova, o ţară mică este destul de stabilă în comparaţie cu mai multe ţări din CSI care au fost grav afectate de criza economică şi politică regională. Deşi Rusia a impus embargo la produsele agricole moldoveneşti, a existat şi o panică în sistemul bancar, experţii nu consideră situaţia din Republica Moldova una critică. ”Economiei moldoveneşti îi este greu să facă faţă concurenţei, dar transformările şi reformele merg activ, mult mai activ decât în Ucraina”, constată experul Vasilii Iurcişin.

Experţii mai arată că dacă hrivna ucraineană s-a devalorizat cu peste 50%, rubla rusească – 37%, rubla bielorusă – 34%, atunci leul moldovenesc s-a devalorizat cu 25%.
 
timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *