Veteranii războiului de pe Nistru: „Vom crea un partid politic”
Veteranii au enunţat un şir de nemulţumiri adresate atât statului, cât şi societăţii. Preşedintele organizaţiei veteranilor războiului de pe Nistru din raionul Ialoveni, Pavel Rotaru, a declarat că veteranii nu se simt ocrotiţi de ţară precum ar fi trebuit. „Am avut întâlniri cu administraţiile centrale şi acum aşteptăm rezolvarea problemelor noastre. Comparativ cu părinţii noştri care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial şi cu fraţii noştri care au luptat în Afganistan, noi nu suntem numiţi veterani ai războiului de pe Nistru, ci doar participanţi la un conflict. Luptele din 1945 şi 1989 au avut loc pentru apărarea intereselor altor ţări, iar noi care am luptat în 1992 pentru Republica Moldova, pentru independenţa ţării şi pentru neam, nu suntem recunoscuţi ca veterani cu toate drepturile şi facilităţile care ni se cuvin”, a specificat Pavel Rotaru.
O problemă stringentă cu care se confruntă veteranii războiului este nerespectarea legii care le asigură acordarea facilităţilor la transportul în comun . „Şoferii ne întreabă: „eu te-am trimis la război? Du-te la cei care te-au trimis şi călătoreşte gratis”, menţionează Pavel Rotaru, profund indignat de această situaţie.
Gheorghe Slutu, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, a spus că indemnizaţiile pe care le primesc veteranii războiului de pe Nistru sunt neînsemnate. „Este o batjocură ceea ce se întâmplă – unii veterani primesc indemnizaţii de război în valoare de 20 de lei. Singura prioritate de care dispun veteranii este asigurarea studiilor gratuite pentru copiii lor. Iar familiile celor decedaţi sunt chiar ignorate, nu au nicio înlesnire. Suntem nevoiţi să stăm cu mâna întinsă în faţa persoanelor de bună-credinţă care mai pot să ne ajute pentru că nu avem parte de ajutor din alte părţi”, a conchis Gheorghe Slutu.
La sfârşitul adunării, veteranii au ajuns la concluzia că mai bine decât ei nu se va ocupa nimeni de rezolvarea problemelor cu care se confruntă şi au votat propunerea de a constitui un partid, care „va avea cei mai mulţi membri, pentru că există aproximativ 30 de mii de veterani ai războiului din Transnistria”. Propunerea a fost susţinută de cei prezenţi.
Din raionul Ialoveni la război au participat 1800 de persoane dintre care 7 persoane au rămas pe câmpul de luptă, 11 s-au întors invalizi de gradul I, II şi III, 28 de combatanţi au revenit răniţi, iar 68 au decedat după război.
Nelly Gâştemulte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!