Externe

Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost tratate în Cuba

Majoritatea celor 25.457 de pacienţi trataţi sunt ucrainieni născuţi după accidentul de la 26 aprilie 1986, Rusia şi Belarus retrăgându-se din finanţarea programului în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice, în 1991, a declarat Juan Medina, coordonatorul cubanez al programului de la Tarara, în apropiere de Havana, în prezenţa lui Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005.

Kucima, care a vizitat în 2002 insula comunistă în calitate de preşedinte, s-a declarat convins că noul şef de stat ucrainean, Viktor Ianukovici, va continua finanţarea acestui program lansat în urmă cu 20 de ani, ale cărui costuri nu au fost niciodată făcute publice.

Autorităţile cubaneze asigură, oficial, toate cheltuielile medicale şi de cazare în centrul medical de la Tarara, la 20 de kilometri est de Havana, la malul mării, în timp ce cheltuielile de transport sunt suportate de statul ucrainean.

La 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în apropiere de Rusia şi Belarus, exploda, contaminând o bună parte a Europei şi mai ales aceste foste trei republici sovietice.

Mii de "pompieri", trimişi fără nici o măsură de protecţie la locul accidentului pentru a stinge focul şi a izola reactorul afectat, au murit, iar în Ucraina, oficial, 2,3 milioane de persoane au suportat consecinţele radioactivităţii crescute, care provoacă numeroase forme de cancer.

După trei ani de la explozie, erau primiţi la Tarara primii copii bolnavi, iar unii dintre ei, care au devenit adulţi, continuă să primească în continuare îngrijiri în acest centru.

Sursa: mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *