CSI / RusiaUE / Nato

VIDEO. Aroganța lui Putin nu are limite: Acuză un întreg continent că se alătură NATO

Vladimir Putin și-a arătat ambițiile sale imperialiste de recreare a fostei Uniuni Sovietice, atunci când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, iar de atunci nu a dat niciun semn că războiul s-ar putea termina. Acum, președintele rus dă dovadă de aroganță la adresa Australiei, o țară-continent de 8,6 milioane de kilometri pătrați, acuzând că ea se alătură unei noi ”axe” militare ca parte a alianței ”NATO globale”.

Putin a comparat noua axă globală, care include NATO, Statele Unite și alte țări precum Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, cu alianța din cel de-Al Doilea Război Mondial dintre Germania nazistă, Italia fascistă și Japonia imperialistă, potrivit WA Today.

În interviul de la postul de televiziune rusesc Rossiya-24, Putin a numit Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud ca fiind pe linia de aderare la „alianța NATO globală” și a făcut referire la un acord de apărare semnat de Marea Britanie și Japonia la începutul acestui an.

„Ce fac Statele Unite? Ele creează din ce în ce mai multe alianțe. De aceea, analiștii occidentali… vorbesc despre Occidentul care începe să construiască o nouă axă asemănătoare cu cea creată în anii 1930 de regimurile fasciste din Germania și Italia și Japonia militaristă”, a spus el.

Putin a mai insistat, la câteva zile după ce l-a găzduit pe liderul chinez Xi Jinping la Kremlin, că Rusia și China nu creează o alianță militară, spunând că cooperarea dintre forțele lor armate este „transparentă”.

Putin și Xi și-au declarat prietenie și au promis legături mai strânse, inclusiv în sfera militară, în timpul summitului lor din 20-21 martie 2023, în timp ce Rusia se luptă să obțină câștiguri pe câmpul de luptă în ceea ce numește o „operație militară specială” în Ucraina.

„Nu creăm nicio alianță militară cu China”, a spus Putin la televiziunea de stat. „Da, avem cooperare în sfera interacțiunii militaro-tehnice. Nu ascundem asta. „Totul este transparent, nu este nimic secret.”

China și Rusia au semnat un acord de parteneriat „fără limite” la începutul lui 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Putin să trimită zeci de mii de militari în Ucraina. Beijingul s-a abținut să critice decizia lui Putin și a promovat un plan de pace pentru Ucraina. Occidentul și-a respins propunerile ca un truc pentru a-i oferi lui Putin mai mult timp pentru a-și reconstrui forțele în Ucraina.

Washingtonul a spus recent că se teme că Beijingul ar putea înarma Rusia, ceea ce China neagă.

În declarațiile sale televizate, Putin a respins sugestiile potrivit cărora legăturile sporite ale Moscovei cu Beijingul în domenii precum energia și finanțele ar însemna că Rusia devine excesiv de dependentă de China, spunând că acestea ar fi părerile „oamenilor geloși”.

„De decenii mulți au dorit să răstoarne China împotriva Uniunii Sovietice și a Rusiei și invers”, a spus el. „Înțelegem lumea în care trăim. Apreciem cu adevărat relațiile noastre reciproce și nivelul pe care l-au atins în ultimii ani.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Japonia și Coreea de Sud în acest an și a subliniat importanța colaborării strânse cu partenerii din regiunea Indo-Pacific ca alianța atlantică. El a vorbit, de asemenea, despre creșterea tensiunilor dintre Occident și China și a cerut mai mult sprijin militar pentru Ucraina.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De ce a invadat Putin Ucraina?
    Ura Ucrainienilor impotriva minoritatilor, Romani, Bulgari, Greci, Tatari, Pols etc, si desigur Rusi.
    Ura decimeaza 2-400 Ukris zilnic.
    link:
    sp.rmbl.ws/s8/2/s/l/F/U/slFUi.caa.mp4?u=0&b=0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *