CSI / Rusia

VIDEO. Bloomberg: „Șoimii” de la Kremlin fac presiuni pentru demisia ministrului Apărării, Serghei Șoigu și a șefului Statului Major, Valeri Gherasimov

O serie de persoane dure din conducerea forțelor de securitate ruse doresc ca Vladimir Putin să-l demită pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, precum și să intensifice ostilitățile în Ucraina, prin mobilizare generală și introducerea legii marțiale, scrie Bloomberg, citând cinci surse din rândul elitelor ruse.

Agenția subliniază că cereri similare au fost făcute, în special, de șeful Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a organizat un marș al luptătorilor săi spre Moscova, la sfârșitul lunii iunie, pe care Putin însuși l-a descris ca fiind o rebeliune. Potrivit Bloomberg, mulți din conducerea rusă au fost surprinși că președintele Rusiei nu i-a pedepsit în niciun fel pe rebeli, deși nu a respectat cerințele acestora. Din această cauză, reputația lui Putin de „garant al stabilității” ar putea avea de suferit – deși Bloomberg subliniază că, în general, elitele ruse nu văd încă nicio alternativă la Putin și susțin status quo-ul.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a vizitat, în weekend, pe comandantul ”operaţiunii militare speciale” a Rusiei din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, şi pe alţi comandanţi militari importanţi, a anunţat sâmbătă Kremlinul. Reuters notează că întâlnirea a avut loc după ce Ucraina a anunţat succese în contraofensiva sa pe frontul de sud-est.

„Vladimir Putin a avut o întâlnire la cartierul general al grupului operaţiunii militare speciale în Rostov pe Don”, a transmis Kremlinul într-un comunicat de presă.

În comunicatul său, Kremlinul a mai menţionat că Putin, care este comandantul suprem al forţelor armate ruse, a ascultat buletinele informative prezentate de Gherasimov şi de alţi comandanţi militari de rang înalt şi ofiţeri.

Gherasimov, care în ultimele luni a fost văzut rar în public, a fost ţinta unor critici dure din partea şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, dar şi din partea unor bloggeri militari ruşi pe tema eşecurilor Rusiei în războiul declanşat împotriva Ucrainei.

Rostov pe Don, oraş situat la doar 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina, găzduieşte comandamentul districtului militar sud ai cărui militari luptă în Ucraina.

Agenția relatează despre pregătirile Kremlinului pentru alegerile prezidențiale din 2024. Mulți analiști cred că Putin va candida din nou pentru un mandat de șase ani. Pe lângă războiul care se desfășoară în Ucraina, președintele rus a fost recent îngrijorat în mod deosebit de cursul de schimb al rublei și de stabilitatea economică, potrivit unor surse. Interlocutorii Bloomberg sunt de acord că Putin nu dorește să permită o creștere a inflației înainte de alegeri, ceea ce necesită măsuri de salvare a rublei de la o cădere liberă. Agenția se bazează pe speculații că Putin va candida pentru al cincilea mandat și își va folosi campania pentru a arăta că puterea sa rămâne la fel de solidă și încrezătoare în ciuda sancțiunilor, războiului și problemelor economice.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *