(VIDEO) Creatorul „platformei” Alegeri Moldova „Pe mine m-ați găsit. Când găsiți miliardul?”
În descrierea platformei se spunea că cei care stau în spate sunt un grup de persoane din domeniul IT, care sunt apolitice și care vor să facă legătura între cei care au bani și cei care au nevoie de bani. Rezultatul e doar în alegeri. Creatorii propuneau ca partidele sau candidații independenți să plătească pentru voturi în avans, iar alegătorii vor trebui să trimită fotografia cu Votat în ziua alegerilor. Tranzacțiile s-ar fi făcut în bitcoini. De exemplu, 1% din voturile din Chișinău s-ar vinde cu 20.000 de dolari, iar în Bălți cu 2.500 de dolari. Creatorii spun că, în regiunile mici, se poate de câștigat, în general, pe bani foarte puțini. Prețurile nu sunt constante, ele sunt influențate în dependență de câte persoane se înscriu. Pe platformă deja s-au înscris 106 de doritori să-și vândă votul. Potrivit imaginii de pe site, un vot ar costa în jur de 50 de lei.
„Alegerile din Moldova sunt fără alegeri. Un teatru al absurdului care încearcă să mintă un grup de observatori internaționali. Iar Alegeri Moldova permite oricui să facă bani pe seama oligarhilor”, scria autorul platformei, Andrei Baștannik. El spune că a creat platforma în câteva ore, din dorința de a vedea câți cetățeni din Republica Moldova sunt gata să-și vândă votul pentru 50 lei sau o sticlă de vodkă. Acesta spune că platforma nu a avut intenții comerciale și a fost doar un experiment social. „E ușor să-l găsești pe Andrei Bashtannik pe internet, încercați să găsiți miliardul furat” spune tânărul.
Azi dimineață, Procuratura Generală s-a autosesizat în acest caz și procurorii au iniţiat o cauză penală pe faptul coruperii alegătorilor (art.1811 Cod penal), care presupune oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului.
Organul de urmărire penală va întreprinde toate măsurile necesare pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei cu identificarea persoanelor implicate în acţiuni ilicite şi tragerea lor la răspundere penală. Procuratura va informa despre evoluţia cercetărilor şi măsurile legale adoptate în consecinţă.
Pentru comiterea acestei infracţiuni legislaţia prevede amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau închisoare de la 1 an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3.000 la 5.000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Sursa: diez.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!