CSI / Rusia

VIDEO. Delir total la televiziunile rusești. Soloviov îl compară pe Putin cu Stalin: „Trebuie să fii un om foarte curajos să iei o asemenea decizie”

Decizia de retragere a trupelor din Herson a fost comentată într-o atmosferă funebră la televiziunile rusești, cu privire îndurerate și comparații între acțiunile lui Putin și cele ale lui Stalin, scrie Hotnews.

„Este o decizie foarte dificilă și trebuie să fii un om foarte curajos să iei o asemenea decizie. Altfel spus, generalul Surovkin înțelege foarte bine că ia această decizie ca un militar și îi dă raportul ministerului Apărării ca un militar”, își începe propagandistul Soloviov discursul într-o atmosferă vizibil apăsată în emisiunea sa de miercuri seara.

„În istoria țării noastre au existat câteva episoade extrem de dureroase când conducerea politică s-a băgat în controlul procesului militar, ca de exemplu în 1941 când Stalin, în pofida recomandărilor insistente ale [mareșalului Gheorghi] Jukov, a respins solucția corectă din punct de vedere militar de retragere a trupelor din Kiev și de a nu apăra Kievul”, continuă acesta.

„Jukov a fost dat afară, a fost numit un alt comandant și în cele din urmă s-a ajuns la încercuirea a 800.000 de războinici sovietici, aproape 600.000 au fost luați prizonieri, s-au pierdut echipamente și capabilităților defensive ale țării noastre li s-a dat o lovitură colosală”, amintește el în privirile consternate ale invitaților din emisiunea de la Rossiya-1.

„Aceea a fost o decizie politică, nu una militară”, subliniază Soloviov.

Vladimir Putin încearcă să plaseze toată vina eșecurilor militare asupra generalilor ruși

Comentariile lui Soloviov sunt foarte interesante prin prisma faptului că acesta plasează întreaga răspundere a retragerii din Herson asupra generalului Serghei Surovkin, numit ”Armaghedon”, cel care a propus formal măsura ministrului Apărării, Serghei Șoigu într-un moment difuzat de televiziunile rusești.

Însă jurnaliștii de la site-ul de investigații Meduza, cei care au dezvăluit în premieră încă din luna iunie că Putin intenționează să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, notau marți, citând mai multe surse apropiate Kremlinului, că decizia de a retrage trupele din Herson va fi luată personal de președintele rus cu consultarea cercului său interior.

După declanșarea invaziei pe 24 februarie acesta a ajuns să fie format aproape exclusiv din oficiali de securitate de rang superior.

Generalul australian Mick Ryan, autorul a numeroase analize despre războiul din Ucraina, nota la rândul său miercuri într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că o decizie de asemenea importanță poate fi luată doar cu aprobarea lui Putin însuși.

„Deși acest anunț a fost făcut de forțele armate, cedarea unui teritoriu ține de politic. În niciun caz asta nu s-ar fi putut întâmpla fără aprobarea lui Putin”, sublinia el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *