Actualitate

VIDEO/ FOTO. Soarta moldovenilor plătiți de ruși să omoare ucraineni

Mercenarii antrenați acasă au luptat de partea separatiștilor


Igor Matcovshii a fost ucis la sfârșitul lunii iunie, luptând în Siria de partea rușilor

Anterior, TIMPUL a mediatizat cazul lui Igor Matcovschii care a fost ucis în Siria, luptând de partea forțelor proruse. Era originar din Dubăsari. Matcovschii a devenit membru activ al grupărilor teroriste din așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk în 2014. A luptat în Donbas, în Brigada internațională ПЯТНАШКА. Acesta a declarat anterior că îi plăcea profesia lui și în Republica Moldova nu intenționa să ajungă. „Se spune despre mine că sunt periculos pentru societate. Nu voi veni acasă niciodată”, a menționat Matcovschii.

Înainte de a deveni mercenar, a efectuat serviciul militar în Republica Moldova. Potrivit myrotvorets.center, site-ul unui ONG care se ocupă cu identificarea persoanelor ce pun în pericol securitatea Ucrainei, Matcovschii a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în poliție. El a fost ucis în Siria pe 28 iunie a.c.

La mare în Donbas

Un alt mercenar instruit din banii statului este Iurii Kudinov, născut în anul 1989, în Chișinău. El și-a început cariera militară în Armata Națională, unde timp de un an a fost colaborator în Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”. În 2014 s-a înrolat în armata separatiștilor. După un an de lupte a hotărât să plece la Moscova, însă a fost reținut de autoritățile de la noi pe aeroportul din Chișinău. În momentul reținerii, asupra lui a fost găsită o uniformă militară și o legitimaţie de militar, eliberată de autorităţile autoproclamatei Republici Populare Doneţk.


Primul din partea stângă este Iurii Kudinov. A fost condamnat pentru mercenariat. Mai figurează în dosarul „grupului Petrenco”.

Kudinov a fost condamnat la trei ani de probațiune. Dosarul este cu drept de atac în instanță superioară. Un alt dosar în care figurează numele lui este cel al „grupului Petrenco”, fiind acuzat că ar fi participat la dezordinile în masă din faţa Procuraturii Generale în 2015.
Astăzi, Kudinov este liber. Contactat de TIMPUL, el a negat informația precum că ar fi luptat în Ucraina.

„T. – Sunteți suspectat că ați luptat în Ucraina. Este adevărat?
K. – Așa îmi scrie procurorul.
T. – Procurorul doar scrie. În realitate, ați luptat?
K. – Nu, nu am luptat.
T. – Dar în Ucraina ați fost?
K. – Da, la odihnă, la mare.”

Acesta ne-a mai spus că are o părere negativă despre război și crede că oamenii au doar de suferit în urma acțiunilor violente și astfel de conflicte le convin doar politicienilor.

Peste câteva minute de la discuția cu Iurii Kudinov, am primit un apel telefonic de la Mihail Amerberg, unul dintre membrii așa-numitului „grup Petrenco” care s-a arătat revoltat că i-am adresat lui Kudinov întrebări incomode. Cel mai mult l-a nemulțumit întrebarea „pentru cine ar lupta dacă Transnistria i-ar declara război Republicii Moldova?”. Potrivit lui Amerberg, problema de peste Nistru o poate rezolva doar Dodon, și nu trebuie să facem speculații la această temă.

Amerberg ne-a confirmat faptul că Iurii Kudinov a fost în Donbas. „Nu știu ce a făcut acolo. Poate și-a făcut câteva poze, poate a băut o bere sau o cafea, și atât, dar știu cu siguranță că a fost acolo”, spune membrul „grupului Petrenco”. El a justificat decizia cetățenilor noștri de a lupta de partea separatiștilor prin faptul că toți cei plecați acolo, nu luptă pentru bani. „Ei luptă pentru a proteja copiii și femeile din Donețk și Lugansk”.

Vedeți în reportajul video momentul când Kudinov este reținut:

 

„Mă mândresc că sunt separatist”

Aceeași motivație o are și Ruslan Pastuh, originar din orașul Ungheni. El luptă de partea separatiștilor deja de patru ani. „Eu nu am făcut armata și să lupt nu puteam. Am văzut pe Youtube mai multe clipuri cum Armata Ucrainei distruge sate întregi. O lună am mai urmărit situația și am hotărât să plec acolo ca să apar copii, bătrâni și femei. Când am ajuns, am văzut că în realitate e mai tragic”, a menționat Pastuh.


Ruslan Pastuh alias „CSKA”  luptă de partea separatiștilor de la începutul războiului

Ruslan are 34 de ani și a făcut studiile în Moldova, la școala medie nr. 1 din orașul natal. Pastuh mai este cunoscut cu pseudonimul „CSKA” (de la clubul sportiv rus CSKA Moscova). Este foarte activ pe rețelele sociale și are pe site-ul rusesc „odnoklassniki.ru” peste două mii de urmăritori.

În comentariile de pagina sa, susținătorii lumii ruse îl încurajează și îi urează multă sănătate. Acesta a publicat pe internet un videoclip cu denumirea „Горжусь тем что Я сепаратист” (n.red. „Mă mândresc că sunt separatist”). De asemenea, Pastuh demonstrează, în mod deschis de partea cui luptă, și are publicate numeroase fotografii cu drapelul autoproclamatei Republicii Populare Doneţk.

Reporterii TIMPUL au luat legătură cu Ruslan prin intermediul rețelelor sociale. „CSKA”, alias Pastuh, ne-a povestit cum a ajuns acolo și de ce a hotărât să plece din țară. Întrebat dacă ar vrea să se întoarcă acasă, a mărturisit că nu o va face. „Am vorbit cu un procuror din Ungheni. Dacă mă predau benevol o să scap de pușcărie, dar eu nu vreau să mă predau”.

Ruslan a lăsat războiul și s-a stabilit în estul Ucrainei. „M-am concediat acum o lună și jumătate. Mi-am cumpărat o căsuță bătrânească, pe care o achit în rate și vreau să plantez vie în grădină”, spune mercenarul.

Soldatul s-a arătat dezamăgit de ceea ce se întâmplă în război. Are dubii că degrabă conflictul, din care a făcut parte patru ani, se va rezolva. „S-a împărțit poporul și nu pot să-mi închipui cum o să se împace”.

Potrivit statisticilor oficiale, bilanțul morților și al răniților a depășit demult cifra de 20 mii de oameni.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, salariul unui mercenar din Republica Moldova variază între o mie și trei mii de euro pe lună. În prezent, sunt documentate aproximativ 100 de cazuri de trădare de Patrie, uzurpare a puterii de stat și mercenariat. Aproximativ 70 de cazuri țin de mercenariat.

„Probabil că e în penitenciarul nr. 13. Eu o să îl aștept, oricum”

Un alt cetățean al R. Moldova învinuit de mercenariat este Andrei Malețki, de 31 de ani. Malețki a fost reținut acum o lună de către SIS, suspectat că ar fi luptat în calitate de mercenar de partea forțelor separatiste în Ucraina.


În dreapta este Andrei Malețki. A fost reținut de autorități pe 27 iunie a.c.

La fel ca Matcovschii și Kudinov, Malețki este prezent pe site-ul myrotvorets.center. Acesta are porecla de luptă „Сталкер”, ceea ce în traducere ar însemna „vânătorul”. Pe site-ul menționat este indicat și un număr de contact.

La telefon ne-a răspuns concubina lui Malețki. Contactată de TIMPUL, pentru a afla poziția familiei referitor la învinuiri și reținere, concubina a negat faptul că a luptat de partea separatiștilor. „Reținerea lui a fost ilegală. A plecat în Ucraina în vizită la bunei. Andrei este un om liniștit, lucrează. Este om învățat, așa că nu are cum să fie mercenar”, a declarat partenera lui Melețki. Aceștia au împreună o fetiță de zece luni.

Femeia a menționat că Malețki lucrează biolog la una dintre universitățile din Chișinău, dar „nu cunoaște denumirea instituției”. Când am întrebat-o de ce iubitul ei apare în fotografii în haine de camuflaj militar, cu o armă de vânătoare în mână, ne-a reproșat: „Voi nu știți cum bărbaților le place să pozeze? Este un joc de-al lor”.

Ea nu știe unde se află partenerul ei de viață. „Bănuiesc că se află la penitenciarul nr. 13. Am aflat despre reținerea lui din presă și de atunci nu mai știu nimic”. A încercat să afle unde se află, dar fără succes. Nu a fost contactată de organele de drept nici după o lună de la reținere. „Sper că autoritățile vor afla adevărul și nu o să îl aresteze. Eu o să îl aștept oricum”, a spus concubina.

Serviciul de Informaţii şi Securitate l-a arestat pe Malețki pe 27 iunie pentru 72 de ore. După arestul acestuia, autoritățile nu au mai furnizat informații despre soarta lui.


Potrivit procurorului interimar al Procuraturii Chișinău, Vitalie Sibof, în perioada 2016-2017 au fost condamnați 16 mercenari, iar peste 50 sunt documentați.

Teroristul „profet” a făcut armata la Moscova

Oleg Dolgovuk alias „Profetul” este un alt moldovean care figurează în baza de date a site-ului myrotvorets.center ca mercenar. El are 51 de ani și a făcut armata la Moscova, iar pe frontul ruso-ucrainean activează ca lunetist.

Pe rețelele sociale separatistul este de negăsit, dar am reușit să luam legătura cu mama lui care locuiește în Chișinău. Ea a fost foarte uimită de apelul nostru și că ne interesăm de fiul ei.

Conform spuselor mamei, Dolgovuk a plecat cu cinci ani în urmă la Moscova, Rusia. De un an și jumătate nu mai țin legătura, iar despre locul unde s-ar putea afla, femeia, la fel, nu știe.

Dolgovuk a avut o afacere în Moldova în domeniul industriei ușoare, fiind partener cu compania „Zorile”. Din cauza unor probleme cu afacerea, a plecat peste hotare. Ajuns în Rusia, Oleg nu a spus familiei cu ce se ocupă.

A plecat foarte supărat, că aici nu poate face nimic, a pierdut afacerea, nu avea de lucru. Nici nu a spus când se întoarce. S-o făcut foc pe noi toți și a plecat. Are un caracter mai exploziv”, a recunoscut mama lui Dolgovuk.

Oleg Dolgovuk alias „Profetul” a fost căsătorit și are mai mulți copii. Înainte să plece spre Moscova și apoi la război, a divorțat.


În stânga este Oleg Dolgovuk alias „Profetul”. După ce afacerea pe care o avea, a falimentat, Dolgovuk a părăsit R. Moldova.

Neoficial, aproape patru mii de cetățeni ai Moldovei sunt mercenari

Cifra cetățenilor Republicii Moldova care au luptat de partea rușilor de la începutul războiului în Ucraina se ridică, neoficial, la patru mii. Mihail Bagas, președintele Asociației Ucrainenilor „Împreună”, susține că de vină ar fi propaganda rusească. „90 la sută din cei care pleacă încolo sunt pregătiți moral să împuște. Transnistrenii aud la televizor, de dimineață până seară, despre români fasciști, dar și cum ucrainenii ucid vorbitorii de limbă rusă. Ei de mici copii aud asemenea informații false. Și după ce fac armata doi ani, unde învață tehnici de luptă, le apare ideea romantică și li se trezește patriotismul care îi determină să lupte de partea separatiștilor”.

Reporterii TIMPUL au încercat de nenumărate ori să discute cu rudele teroriștilor, cu frații și surorile lor, însă, de cele mai multe ori a fost fără succes. Mulți au spus că nu mai țin legătura cu ei de cel puțin doi ani și au evitat să ofere mai multe detalii despre relația lor. Psihologa Irina Novac ne-a explicat comportamentul rudelor celor care se avântă într-un conflict armat.

„Când rudele află cu ce se ocupă acea persoană din familie, simt emoții de trădare. Iar trădarea, în general, este o emoție foarte dureroasă. Li se pare că au pierdut persoana respectivă, și primul nivel al acestei emoții este negarea. Ori îl neagă, ori îl exclude, ori nu-l mai declară al lor”, a explicat psihiologa.

Potrivit specialistei, teroriștii au fost traumatizați în copilărie. „Undeva aceste persoane care par că nu au emoții, că nu au compasiune, sunt de fapt, niște copii supărați. Cei care produc rău au un program al distructivității, care nu este îndreptat către propria persoană, ci spre lumea exterioară. Ei își doresc să sufere alții, să moară alții…”, a declarat Irina Novac pentru ziarul TIMPUL.

Luptă de partea rușilor pentru bani

În cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate care s-a desfășurat pe 19 iulie, au fost audiate autoritățile responsabile în contextul mai multor scandaluri din ultimul timp. Acestea se referă la spionaj și reținerea unor persoane acuzate că ar fi fost racolate să lupte ca mercenari.

Președintele Comisiei, Roman Boțan, a menționat despre mercenari că, de obicei, sunt cetățeni care lucrează peste hotare, în Rusia, și provin din familii social defavorizate. „Motivația financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puțini din motivație ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit: cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcție să facă bani’”.

La 26 de ani de la declararea independenței, o parte din cetățenii R. Moldova continuă să manifeste o atitudine favorabilă față de mentalitatea războinică a F. Ruse și după ce n-au reușit să se integreze în societatea noastră au ales să-și lege viitorul de rușii care au atacat Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *