Actualitate

VIDEO/ ”Grevă a foamei în masă” în Georgia. Mii de oameni au protestat la Tbilisi și au cerut eliberarea lui Mihail Saakaşvili

Protestatarii au mărşăluit prin capitala Georgiei şi s-au adunat în faţa parlamentului, au fluturat steaguri şi au afişat pancarte pe care se putea citi "Eliberaţi-l pe Saakaşvili!".

Protestul a coincis cu ziua de naştere a fostului preşedinte, care a împlinit 54 de ani.

"Astăzi începem o grevă a foamei în masă care nu se va încheia până când Mihail Saakaşvili nu va fi eliberat", a declarat în aplauzele protestatarilor Nika Melia, preşedintele Mişcării Naţionale Unite (MNU), formaţiunea lui Saakashvili.

Cu toate acestea, nu a fost imediat clar câte persoane intenţionează să ia parte la această grevă care ar urma să aibă loc în faţa sediului partidului. Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea dintr-un exil de opt ani în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere pe care l-a denunţat ca fiind motivat politic.

Reformatorul pro-occidental care a condus Georgia între 2004 şi 2013, a început să mănânce din nou după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în estul ţării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici care au considerat că viaţa sa era în pericol.

Sâmbătă, un consiliu independent de medici a declarat că, în prezent, omul politic suferă de tulburări neurologice grave ca urmare a torturii şi a relelor tratamente suferite în detenţie.

Potrivit unuia dintre demonstranţi, Guoirgui Darsavelidze, un arhitect în vârstă de 47 de ani, partidul de guvernământ Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanishvili trebuie acum "să crape sub presiunea populară".

"Nu ne vom opri până când Saakaşvili nu va fi eliberat", a declarat el, scrie Agerpres.

Arestarea acestei personalităţi proeminente a opoziţiei din Georgia a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, marcate de fraude potrivit opoziţiei, şi a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii zece ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *