Actualitate

VIDEO/ IGP oferă mai multe detalii despre perchezițiile care s-au soldat cu multiple rețineri, într-un dosar de escrocherie

Vorba este despre 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile unui grup infracțional specializat în escrocherii cu automobile.

Potrivit oamenilor legii, 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor au fost reținute, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie audiați în cadrul investigațiilor.

Prejudiciul estimat până la această oră îl constituie circa 2 milioane lei. Acțiunile procesual-penale au fost efectuate în 14 raioane și în municipiul Chișinău.

Scopul perchezițiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracțională a unui grup de deținuți din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a mașinilor din Europa,” care a funcționat în perioada 2020-2021.

Astfel, prin urmare a perchezițiilor matinale au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate. Potrivit materialelor dosarului, bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari.

În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro.

Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.

Ca urmare a plângerilor depuse de păgubiți, bănuiții au fost documentați de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, pentru o durată de peste un an.

În urma reținerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesității depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privința persoanelor aflat la libertate, precum și asupra prezentării învinuirii în privința deținuților.

Investigațiile încă continuă, cu mai multe vor reveni oamenii legii.  

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *