Externe

VIDEO. Imagini apocaliptice pe insula Maui din Hawaii: 6 persoane au fost ucise de incendiile de vegetație. Supravieţuitorii au sărit în ocean pentru a scăpa de flăcări

Incendii de vegetaţie alimentate de rafale de vânt aduse de apropierea unui uragan au ucis miercuri cel puţin şase persoane şi au provocat pagube importante pe insula Maui, un paradis turistic din Hawaii, obligându-i pe unii oameni să sară în ocean pentru a scăpa de fum şi flăcări, relatează Reuters şi News.ro.

Partea vestică a insulei, inclusiv staţiunea turistică Lahaina, este aproape izolată, o singură autostradă fiind încă deschisă, în timp ce oficialii spun că flăcările au făcut ravagii pe o suprafaţă extinsă. Accesul în zonă nu este permis decât pentru salvatori.

Oamenii panicaţi care fugeau de flăcări au postat videoclipuri şi fotografii pe reţelele sociale care arată nori apocaliptici de fum ce se ridicau peste plaje şi peste palmierii altădată idilici, acum carbonizaţi. Unele persoane au fost nevoite să sară în ocean pentru a scăpa de fum şi de flăcări, fiind salvate de Garda de Coastă a SUA.

Incendiile, alimentate de vânturile puternice provocate de uraganul Dora, au distrus afaceri din oraşul istoric Lahaina şi au provocat rănirea a cel puţin 24 de persoane, au declarat miercuri autorităţile. Pacienţii cu arsuri au fost transportaţi cu avionul pe insula Oahu.

”Principalul nostru obiectiv acum este să salvăm vieţi”, a declarat primarul comitatului Maui, Richard Bissen, în cadrul unei conferinţe de presă. Bissen ştia puţine detalii despre decese, spunând că abia fusese informat despre numărul acestora înainte de începerea briefingului.

”Situaţia este cu adevărat fluidă. Se fac operaţiuni de căutare şi salvare în timp ce vorbim”, a declarat generalul-maior al Gărzii Naţionale, Kenneth Hara.

Statul a deschis cel puţin cinci adăposturi pentru cei evacuaţi, au declarat oficialii.

Dustin Johnson se afla în Lahaina, lucrând pentru o companie de bărci charter care transportă turiştii în excursii. ”Am fost ultimul care a coborât de pe doc când furtuna de foc a trecut prin copacii banian şi a luat totul cu ea”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat la aeroportul Kahului. ”Am fugit şi i-am ajutat pe toţi cei pe care i-am putut ajuta pe drum”, a povestit bărbatul.

Jolie Campbell şi Conner Campbell, proaspăt căsătoriţi din Cincinnati, se aflau marţi la nord de Lahaina, când au rămas fără curent electric, la începutul zilei. În ciuda vântului puternic, au plecat într-o excursie într-o altă parte a insulei. Când s-au apropiat de Lahaina după-amiaza, însă, au văzut un nor imens de fum şi au primit alerte telefonice care le spuneau să se evacueze. Ghidul lor turistic i-a lăsat la aeroport, fără a putea să-i ducă înapoi la hotel, unde le-au rămas toate lucrurile.

Serviciul Naţional de Meteorologie a declarat că actualele incendii de vegetaţie apar din cauza unei combinaţii de condiţii: vegetaţie uscată, vânt puternic şi umiditate scăzută. Potrivit Universităţii din Hawaii, incendiile mari sunt un eveniment aproape anual în unele părţi ale arhipelagului Hawaiian, dar amploarea lor este de această dată neobişnuită.

Până marţi seară, sute de hectare arseseră deja, iar drumurile şi şcolile fuseseră închise în unele părţi din comitatele Hawaii şi Maui. În Maui, incendiile au distrus, de asemenea, părţi din Kula, o zonă rezidenţială din regiunea montană.

Oficialii spun că vântul provocat de uraganul Dora a înteţit flăcările în tot statul. Furtuna se afla la aproximativ 1.200 de km sud-sud-vest de Hawaii la ora locală 5 a.m., a declarat Centrul Naţional pentru Uragane.

Avertizările de vijelie au rămas în vigoare pentru toate insulele hawaiiene, fiind posibile vânturi puternice de până la 96 de km/h.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *