Externe

VIDEO. În curtea unei biserci din regiunea Cernăuți enoriașii s-au luat la bătaie din motive geopolitice. Zeci de polițiști au intervenit

La finalul săptămânii trecute, un grup de credincioși ortodocși a încercat să ia cu asalt o biserică din satul Rângaci, regiunea Cernăuți, acuzându-i pe cei care o controlează că sunt oamenii Moscovei. Zeci de polițiști au fost implicați transmite Libertatea.

Adepții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a obținut acum 3 ani recunoașterea autocefaliei de la Patriarhul din Constantinopol, au încercat să ocupe cu forța biserica din sat, controlată de cealaltă Biserică Ortodoxă Ucraineană, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova.   

Totul s-a întâmplat duminică, 6 noiembrie, când mai mulți oameni au luat cu asalt mica biserică „Înălțarea Domnului” din Rângaci.

Enoriașii din tabăra adversă, baricadați în micul lăcaș de cult, nu i-au lăsat să intre și au solicitat protecția poliției.

Îmbrânceli cu sunet de clopote pe fundal

Zeci de polițiști s-au pus între cele două grupuri, astfel, blocând accesul în biserică, după cum se poate vedea în secvența video publicat de postul de televiziune ucrainean „Perșîi kozațkii” (Primul căzăcesc n.r.).

Persoanele care încercau să ia cu asalt biserica arborau drapelul Ucrainei, dar și steagul roșu negru al mișcării naționaliste ucrainene, relatează sursa citată.

Enoriașii care apărau biserica scandau „rușine să vă fie”, iar în curtea lăcașului de cult oamenii s-au luat la bătaie. Cei care încercau să ocupe biserica din sat îi numeau pe opozanți „muscali” sau agenții Moscovei. 

În încercarea de a despărți cele două grupuri, au fost trase și clopotele bisericii, dar, oamenii continuau să se împingă între ei.

„Să-și construiască altă biserică. Niște leneși…”.

Eparhia Cernăuțiului și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a delimitat oficial în luna mai anul curent de Patriarhia Moscovei, i-a acuzat pe cei care au vrut să preia vechea biserică de „cruzime și violență”.

Astfel, într-o postare pe Facebook, Eparhia i-a îndemnat pe enoriașii naționaliști să-și construiască o altă biserică în sat.

„Timp de trei ani ei nu au construit nicio biserică și nu și-au amenajat măcar o cameră temporară de rugăciuni. Niște leneși…”.

„Ceea ce s-a întâmplat la Rângaci, dar și în alte localități din Ucraina se explică prin apartenența Bisericii Ortodoxe Ucrainene la Patriarhia de la Moscova. Mulți consideră că este o structură bisericească inamică, pentru că Patriarhul de la Moscova a încurajat și a binecuvântat războiul”, explică politologul și istoricul Serghei Hakman din Cernăuți.

De asemenea, specialistul menționează că prin intermediul bisericilor are loc o adevărată confruntare geopolitică, însă, enoriașii nu înțeleg acest lucru.

„Credincioșii nu văd bisericile din perspectiva politicii externe, ci țin la tradițiile familiei și ale comunității lor”, mai spune politologul ucrainean.

„Ei își îndreaptă privirea spre bisericile la care mergeau părinții și bunicii lor. Au mai fost unele conflicte, când Biserica Ortodoxă Ucraineană nu primea în biserici pentru slujba de înmormântare militarii uciși pe front însoțiți de părinții lor care erau enoriași la biserica adeversară. Este un conflict destul de adânc. Ambele părți ar trebui să fie mult mai tolerante și mult mai atente”.

„În contextul acestui război lansat de Rusia împotriva Ucrainei, tot mai multe biserici vor trece de partea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Totuși, trebuie demonstrată o răbdare mult mai mare, pentru că schimbările ce țin de religie și limbă, nu se produc peste noapte, ci pe parcursul unor generații.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *