Externe

VIDEO. Kilauea – unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei a erupt

Vulcanul Kilauea din arhipelagul american Hawaii, unul dintre cele mai active de pe planetă, a erupt miercuri, 7 iunie, a anunţat US Geological Survey, relatează CNN, citat de agenția News.ro.

Imaginile arată că în inima vulcanului au apărut crăpături, care se activează în mod regulat, cu aglomerări de lavă topită ţâşnind din lacul situat pe fundul craterului. Vulcanologii au numit această erupţie „dinamică”.

„Nivelurile ridicate de gaze vulcanice reprezintă principala preocupare, deoarece acest risc poate avea efecte pe o distanţă mare din cauza vântului”, a menţionat USGS. Nivelul de alertă pentru Kilauea a fost ridicat la roșu pentru „avertizare”, a transmis agenția.

Dioxidul de sulf eliberat de vulcan „va avea o reacţie în atmosferă şi va crea o ceaţă vizibilă numită vog (smog vulcanic)” care se va răspândi dincolo de Kilauea. Acest „vog” poate provoca dificultăţi de respiraţie oamenilor şi animalelor şi poate afecta şi culturile, a avertizat agenţia americană. Ea a avertizat, de asemenea, în legătură cu „părul lui Pelé”, filamente foarte fine de lavă neagră întărită care pot irita pielea şi pot cauza probleme oculare, numite după zeiţa hawaiană a focului.

În ciuda riscurilor, Serviciul Parcurilor Naționale (NPS) din SUA a precizat „se așteaptă ca erupția să atragă mii de vizitatori”. Oamenii sunt îndemnați să urmeze măsurile de siguranță, să rămână pe traseele marcate și să nu intre în zonele închise.

Este de neuitat să fiu martor la trasarea crustei unui lac de lavă. Rețineți că observați un eveniment sacru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *