Social

VIDEO. Ministrul Apărării din România avertizează asupra unui FAKE NEWS cu imagini din Alba Iulia de la parada militară de 1 Decembrie: Sisteme antiaeriene, prezentate ca deplasându-se spre granița cu R. Moldova. Știrea falsă a ajuns și într-o publicație din Grecia, care promovează propaganda rusă

Ministerul Apărării Naționale din România avertizează asupra unor imagini false legate de deplasarea unor presupuse deplasări ale forțelor aeriene române la granița cu Republica Moldova. Mai mult de atât, o serie de posări pe Twitter susțin, în mod fals, că trupele au intrat deja în Republica Moldova, în perspectiva tensiunilor din Transnistria.

De fapt, imaginile sunt de la Alba Iulia, din timpul paradei militare de 1 decembrie 2022. Sunt surprinse în zona stadionului Cetate, care se poate observa în fundal, pe ruta de retragere a tehnicii militare.

Ministerul Apărării Naționale a transmis marți o reacție publică la filmare:

„Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru Ceremonia militară de Ziua Națională a României, prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova.

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale” au transmis reprezentanții MApN.

Imaginile au fost publicate inclusiv într-o publicație din Grecia, Pentapostagma.

„Se pare că unii caută „să dea foc” Balcanilor, după Ucraina, luând în vizor Moldova. Un videoclip din mass-media arată astăzi deplasarea unei brigăzi motorizate românești la granița cu Moldova, după ce Bucureștiul și-a asumat apărarea acestei țări.

Situația pe scurt la granița dintre România și Moldova, românii deplasează echipamente militare la granița cu Moldova vecină. Pentru moment nu avem mai multe informații și așteptăm noi evoluții, deoarece rușii și ucrainenii au luat în vizor Transnistria și Moldova” scrie publicația.

Ziarul grecesc trage și câteva concluzii: ”Turcia vede o situație de haos și se pregătește și ea. Este bine cunoscut faptul că Ankara este interesată îndeaproape de Moldova, deoarece există o regiune autonomă turcofonă în interiorul țării.

Este vorba despre Găgăuzia, care istoric are legătură cu un trib turcofon din Asia Centrală. Bizantinii au relatat că triburile oguz, în secolul al XI-lea și după, s-au stabilit în Macedonia de Nord, Grecia și Bulgaria.

S-au convertit la ortodoxie, iar găgăuzii, împreună cu evreii caraiți care trăiesc în principal în Lituania, sunt singurele popoare non-musulmane care vorbesc limba turcă.

Ca urmare a prezenței găgăuzilor, relațiile Turcia-Rusia s-ar putea confrunta în curând cu o nouă criză, dar se estimează că relațiile excelente dintre Erdogan și Putin vor împiedica producerea răului maxim, indiferent de scenariul de război din regiune. Problema esențială este însă că în vecinătate avem și Bosnia și Kosovo, două regiuni care sunt în centrul multor probleme care ar putea provoca o mare tensiune în regiune în viitor”.

Conform unui articol despre propaganda rusă în Grecia, ziarul online I Efimerida include Pentapostagma printre site-urile care se revendică având ”sensibilități naționale” și ”respect pentru ortodoxie”, dar care promovează teme de propagandă rusă.

Informația falsă s-a răspândit și pe rețelele sociale.

”S-a confirmat și au început să apară imaginile. Armata română tocmai a intrat în Moldova pentru a proteja Moldova de un atac rus. Putin poate uita acum de Transnistria. Zelensky transformă cu ușurință acesată asistență din partea României, membru NATO, într-un obiectiv, el are acest potențial” este unul dintre mesajele care s-a viralizat.

De asemenea, imaginile false de la parada de 1 decembrie au fost preluate și pe Telegram.

Sursa: G4media.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *