Externe

VIDEO. Norvegia evacuează mii de persoane în urma celor mai grave inundaţii din ultimele decenii

Norvegia a evacuat miercuri mii de persoane, în timp ce râurile s-au umflat până la cel mai înalt nivel din ultimii cel puţin 50 de ani, iar case şi întreprinderi au fost scufundate sau măturate de alunecări de teren, relatează News.ro.

Drumurile principale au fost închise şi serviciile de transport feroviar au fost suspendate în zone întinse din sudul Norvegiei, deoarece râurile au ieşit din matcă, iar autorităţile au avertizat că vor urma inundaţii şi mai ample în zilele următoare, pe măsură ce apele se vor îndrepta spre regiunile de coastă mai joase.

Comitatul Innlandet, una dintre cele mai afectate zone din Norvegia, a anunţat că există multe persoane care au rămas izolate din cauza inundaţilor şi este posibil ca echipele de prim-ajutor să nu poată ajunge la cei care au nevoie.

”Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă de dimensiuni naţionale”, a declarat primarul din Innlandet, Aud Hove, într-un comunicat de presă.

Guvernul a decis miercuri să mobilizeze mai multe elicoptere pentru a lua parte la evacuare, a declarat ministerul justiţiei şi securităţii publice pentru postul de televiziune TV2.

Până în prezent nu au fost înregistrate decese în urma dezastrului, au precizat autorităţile norvegiene.

Vânturi puternice, ploi intense şi alunecări de teren au lovit diferite zone din nordul Europei în ultimele zile, punând la pământ liniile electrice în Finlanda, inundând sate din Norvegia şi Suedia şi blocând transportul public în zonele afectate. Luni, un tren suedez a deraiat după ce un terasament de cale ferată a fost luat de inundaţii, incident soldat cu rănirea a trei persoane.

Autorităţile din Norvegia şi Suedia au menţinut miercuri codurile roşii de inundaţii – cele mai severe avertizări – pentru mai multe regiuni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *