CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. O nouă captură spectaculoasă a armatei ucrainene: Un „KamAZ Typhoon”ieșit pe poarta fabricii

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni au capturat un KamAZ-63968 Typhoon-K în stare aproape perfectă, un vehicul militar al armatei ruse al cărui cost de producție se ridică la 1,5 milioane de dolari, transmite Hotnews.

Deși acesta nu este primul vehicul rusesc de acest gen capturat de armata ucraineană de la invadatorii ruși, el este primul care pare să fie capturat intact și într-o condiție aproape perfectă, de parcă doar ce a ieșit pe poarta fabricii.

Oryx, site-ul cunoscut pentru monitorizarea pierderilor suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, estimează că armata rusă a pierdut 22 de vehicule KamAZ-63968 Typhoon-K de la declanșarea așa zisei „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie 2022, 4 dintre acestea căzând în mâinile ucrainenilor.

Proiectat în 2010 și intrat în dotarea forțelor armate ruse doar 4 ani mai târziu, aceste vehicule sunt printre cele mai moderne ale armatei ruse și au fost o prezență constantă la paradele militare organizate în Piața Roșie din Moscova, precum și în alte orașe rusești.

KamAZ-63968 Typhoon-K este un vehicul de tip MRAP (rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor) care, în funcție de configurație, poate transporta până la 16 militari în condiții de luptă, pe lângă cei doi șoferi.

Motivele pentru care producerea unui astfel de vehicul este atât de costisitoare țin de blindajul său complex necesar pentru a rezista exploziilor și focului inamic, precum și de faptul că acesta este dotat cu sisteme electronice moderne pentru a putea fi folosit ca unitate de comandă și control.

O astfel de pierdere este cu atât mai dureroasă în prezent pentru armata rusă întrucât sancțiunile impuse de Occident și alte state aliate precum Japonia au paralizat capacitatea Rusiei de a importa componente electronice sofisticate, necesare pentru armele sale de ultimă generație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *