Social

Panglica sf. Gheorghe, interzisă de 9 mai în R. Moldova. „Îndemnăm toți cetățenii ca să se conformeze cerințelor legale care sunt stipulate și să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații” VIDEO

Persoanele care vor purta panglica Sfântului Gheorghe sau o vor comercializa de 9 mai vor fi sancționate, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă.

„Confecționarea, păstrarea, comercializarea și purtarea acestor elemente atrage răspunderea contravențională. Această panglică bicoloră este simbolistica unor acțiuni militare care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei”, a precizat Cernăuțeanu.

Totodată, șeful IGP a îndemnat oamenii să țină cont de cerințele Poliției și să nu cadă pradă provocărilor.

„Vin cu un îndemn către toți cetățenii ca să se conformeze cerințelor legale care sunt stipulate și cerințelor organelor de forță și să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații, ca ulterior să poarte răspundere pentru acest subiect. Fiecare caz în parte va fi documentat, examinat și constatat prin prisma legii… Exact acele recomandări care au fost făcute anul trecut le facem și astăzi”, a declarat el.

Vă amintim că, în luna aprilie, Curtea Constituțională (CC) a decis că banglica negru-oranj poate fi purtată deschis atâta timp cât nu este purtată în scopul justificării și glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război, sau a crimelor împotriva umanității. Curtea a constatat existența unui consens larg cu privire la faptul că aceste simboluri cuprind, în afară de „panglica bicoloră negru-oranj”, literele „Z” și „V” (atunci când sunt utilizate în forma care amintește de utilizarea lor de către forțele armate rusești în Ucraina). De asemenea, Curtea a notat că simbolurile interzise de lege sunt vizate de legislațiile adoptate recent în Letonia, Lituania, Estonia și Ucraina, fapt care denotă că, într-adevăr, ele sunt general recunoscute, la nivel internațional și național, ca simboluri asociate cu războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *