CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Primele imagini cu blindate americane Stryker folosite pe front de ucraineni: Rușii și-au „cenzurat” propria lovitură cu o dronă Lancet

Forțele armate ale Rusiei au distribuit o înregistrare video care pare să arate prima folosire în condiții de luptă pe front a blindatelor Stryker primite de ucraineni de la armata americană, scrie Hotnews.

Rușii au distribuit o filmare în care arată cum au lovit cu o dronă kamikaze Lancet ceea ce pare a fi un transportor blindat Stryker despre care se crede că a fost folosit de Brigada 82 de Trupe Aeropurtate a armatei ucrainene.

În mod interesant, operatorii de aeronave fără pilot ai armatei ruse au reușit să filmeze lovitura și cu o a doua dronă de supraveghere, nu doar cu camera de la bordul dronei kamikaze, însă „taie” înregistrarea imediat după ce Lancetul se izbește în blindatul american.

Chiar dacă nu este clar cât de puternic a fost acesta avariat, preț de o secundă (00:25) se poate vedea pe înregistrare cum el pare să continue să înainteze cu viteză. Oryx, cunoscutul site independent care monitorizează pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, nu a confirmat deocamdată pierderea unui vehicul Stryker de către forțele ucrainene, însă înregistrarea este una de ultima oră.

Primele informații potrivit cărora guvernul de la Washington analizează trimiterea unor astfel de blindate Ucrainei au apărut pe surse în presa americană la începutul acestui an, Pentagonul confirmând oficial pe 20 ianuarie că va transfera 90 de vehicule Stryker forțelor armate ale Kievului.

Oficialii militari de la Washington au declarat la momentul respectiv că, alături de vehiculele de luptă a infanteriei Bradley donate Kievului, acestea vor oferi ucrainenilor două brigăzi de blindate în vederea ofensivei lor pentru eliberarea teritoriilor ocupate de forțele armate ruse.

Ce sunt vehiculele blindate Stryker

Blindatul M1126 „Stryker” este un transportor blindat pentru trupele de infanterie, dotat și cu armament pentru a angaja în luptă forțele inamice. Transportoarele Stryker sunt produse de către General Dynamics Land Systems, au o tracțiune 8×8 și sunt derivate din modelele LAV III/Piranha III.

Blindatele au o greutate de circa 16 tone, un echipaj format din doi militari și pot transporta până la 9 soldați. Ca armament, blindatele Stryker pot fi dotate cu o turelă automată fie cu o mitralieră de 12,7mm, fie cu un lansator de grenade de 40mm.

Alte variante modernizate vin și cu turele cu tunuri automate de 30mm sau cu lansatoare de rachete ghidate anti-tanc.

O primă înregistrare video cu vehicule Stryker folosite de militarii ucraineni a apărut pe rețelele de socializare la începutul lunii aprilie, însă la momentul respectiv a fost vorba de imagini despre care se credea că au fost filmate în apropierea frontului, blindatele nefiind folosite atunci în condiții de luptă.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov anunțase pe 28 martie că Ucraina a primit aceste transportoare blindate, anunțul venind concomitent cu cel privind recepționarea tancurilor britanice Challenger 2 donate de guvernul de la Londra.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *