Actualitate

VIDEO/ Republica Moldova va avea, cel puțin, doi furnizori de energie electrică. Spînu: „Este primul pas pentru a diversifica piața”

Fiind întrebat dacă Republica Moldova va continua să procure energie electrică de la Cuciurgan sau va căuta alternative.

Andrei Spînu a răspuns: „Miercuri vom aproba noile modificări cu privire la legea cu privire la energia electrică și este pentru prima dată în istorie când vom schimba legea astfel ca achiziția de energie electrică să se de la minim două surse. Pentru asta, în luna februarie vom avea licitații pentru că, contractul care este cu Cuciurgan este până la 31 martie. FEE-NORD trebuie să organizeze licitații și cei pentru zona Centru și Sud. Vor organiza licitații și în baza lor se vor selecta minim doi furnizori de energie electrică. Este primul pas spre a diversifica piața”.

Deși nu există premise pentru majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatori, unul din directorii ANRE, Octavian Calmîc a declarat că șa sfârșitul anului trecut nu exclude scumpirea energiei electrice pentru consumatori. Acest lucru va fi clar în primăvara anului 2022, a spus Calmîc.

Anterior, experții estimau că prețul energiei electrice ar urma să crească cu 30% în primăvara anului 2022 pe fundalul scumpirii gazului. În prezent, Republica Moldova își acoperă 20% din necesarul de curent de la CET-urile locale, iar restul din necesar este achiziționat de la Centrala de la Cuciurgan.

Sursa: nordnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *