ActualitateExterne

VIDEO Scufundarea vasului de lux plin cu milionari în Sicilia. Primele ipoteze oficiale privind cauzele tragediei

Erau în cabine, ascunși în spatele saltelelor și a mobilierului de tot felul, trupurile celor dispăruți din Bayesian, velierul care s-a scufundat luni la o jumătate de milă de Porticello, lângă Palermo, chiar înainte de zori, în timp ce furtuna făcea ravagii.

Scafandrii au reușit să recupereze până acum patru cadavre și să localizeze un al cincilea în interiorul ambarcațiunii, care se află la 50 de metri adâncime. Bilanțul oficial al tragediei este, așadar, de șase victime (corpul bucătarului ambarcațiunii a fost recuperat luni), o persoană dispărută și 15 supraviețuitori, relatează agenția oficială italiană ANSA citat de Rador Radio România.

Cele patru cadavre recuperate sunt cele ale lui Jonathan Bloomer, președintele Morgan Stanley International, soția sa Anne Elizabeth, avocatul Chris Morvillo și soția sa Nada. Prin urmare, la apel ar lipsi antreprenorul britanic și proprietarul iahtului Mike Lynch și fiica sa Hanna, în vârstă de 18 ani.

content-image

Ce au constatat echipele de salvare

Echipelor, care operează de două zile în condiții foarte grele, li s-au alăturat scafandrii care au participat la căutări în urma tragediei vasului Concordia. Nava britanică stă întinsă pe partea tribordului. Conform unei inspecții externe inițiale, carena nu prezintă scurgeri, iar catargul principal din aluminiu, înalt de 75 de metri, este intact. Ceea ce a atras atenția scafandrilor a fost și bordul mare mobil al navei, parțial ridicat pentru că velierul se afla în port. Ridicarea bordului central ar fi putut, așadar, să favorizeze într-un fel scufundarea bruscă a iahtului, care, conform înregistrărilor camerelor de luat vederi de pe faleză, s-a produs în decurs de un minut.

O altă ipoteză înaintată de tabloidul englez “Daily Mail” este cea a “ușilor lăsate deschise”, indicate ca posibilă cale de acces pentru o masă mare de apă capabilă să umple complet carena și să îl facă să se scufunde în câteva secunde. Un răspuns la numeroasele întrebări, care încă privesc acest mister, ar putea veni și din imaginile unui robot subacvatic, ROV (Remotely Operated Vehicle). Robotul, capabil să opereze pe fundul mării până la o altitudine de 300 de metri și cu o autonomie între 6 și 7 ore, este echipat cu tehnologie avansată care îi permite să investigheze fundalul mării și să înregistreze videoclipuri și imagini detaliate.

Obiectivul este colectarea elementelor utile și oportune pentru reconstituirea dinamicii accidentului în beneficiul Procuraturii din Termini Imerese, care investighează naufragiul. Procurorul Ambrogio Cartosio continuă să păstreze strictă confidențialitate cu privire la anchetă; Pompierii și Garda de Coastă au primit ordin să nu vorbească cu jurnaliştii. Miercuri seară, magistrații l-au interogat pe James Catfield, în vârstă de 51 de ani, comandantul navei Bayesien, timp de peste două ore, pentru a reconstitui fazele dramatice ale scufundării și pentru a obține detalii tehnice utile investigațiilor. Și joi dimineață au fost audiați și ceilalți supraviețuitori, care se află în incinta resortului Domina-Zagarella, la Santa Flavia (Palermo).

Catfield este considerat un comandant cu experiență, care a lucrat toată viața la bordul unor mari ambarcațiuni și care cunoaște bine Marea Mediterană. Mass-media din Noua Zeelandă, țara de origine a bărbatului, a relatat povestea. “NzHerald”, în special, l-a intervievat pe fratele lui Cutfield, Mark, care a confirmat că comandantul conduce ambarcațiuni de lux de aproximativ opt ani. Între timp, în stațiunea Santa Flavia a ajuns și managerii de top de la Morgan Stanley International, sosiți în Sicilia imediat ce au aflat vestea că printre persoanele dispărute în naufragiu se numără președintele băncii de investiții Jonathan Bloomer și soția sa Anne Elizabeth Judith.

“O tragedie demnă de William Shakespeare”

“O tragedie demnă de William Shakespeare”, a definit-o de antreprenorul britanic Brent Hoberman, un prieten al magnatului Mike Lynch. Și chiar în fața locului acestei tragedii shakespeariene sunt cei care au dat viață unui soi de turism al groazei, cu oameni concurând pentru a-și face selfie-uri și a filma videoclipuri, pe care să le posteze pe rețelele de socializare cu fundalul mării care a înghițit velierul Bayesian.

“O tragedie” demnă de William Shakespeare, marele scriitor al literaturii engleze, comentează antreprenorul Brent Hoberman de pe ecranele Sky News despre soarta lui Mike Lynch, dispărut împreună cu alte cinci persoane (inclusiv una dintre fiicele sale) în scufundarea mega-iachtului său Bayesian în largul coastei Siciliei.

Scufundarea s-a produs în timpul călătoriei cu care Lynch, magnatul hi-tech redenumit la vremea lui “Bill Gates britanic” și guru al securității informatice conectat la lumea serviciilor secrete, intenționa să sărbătorească recenta sa achitare în fața justiției americane în cadrul unei lupte juridice dure de 12 ani cu gigantul american Hewlett-Packard. Hoberman, prietenul lui Lynch de 28 de ani, vorbește despre prietenul său, mărturisind că l-a întrebat cu ani în urmă, cu puțin timp înainte de extrădarea sa în America, de ce nu fuge într-o țară fără acorduri judiciare cu Washingtonul. “Pentru că sunt nevinovat”, a răspuns el, “în ciuda șanselor foarte mici de achitare, care i-au fost atribuite la acea vreme.

“Ce odisee, aceasta este un fel de tragedie shakespeariană pentru cineva care și-a petrecut 12 ani din viață apărându-și numele și, după ce tocmai l-a reabilitat, pleacă într-o călătorie pentru a sărbători împreună cu cei care l-au ajutat (să câștige procesul), dar a cărui barcă este lovită de un dezastru care se întâmplă o dată la un milion”. O soartă nedreaptă, concluzionează prietenul antreprenor, agăţându-se acum de speranţa “unui al doilea act senzaţional” şi spunând: “Să ne rugăm pentru o minune: Doamne, ce final grozav ar fi”.

content-image

În loc de epilog

În zorii zilei de luni, 19 august, velierul Bayesian deținut de magnatul englez Mike Lynch s-a scufundat în largul coastei satului pescăresc Porticello, lângă Palermo, din cauza vremii nefavorabile. Dintre cele 22 de persoane aflate la bord, una este încă dispărută, în timp ce cinci cadavre au fost găsite fără viață. Printre cei 15 supraviețuitori se numără și o fetiță de un an, relatează și Corriere Della Sera.

Scafandrii au recuperat, joi dimineață, și a cincea persoană dispărută, care fusese deja identificată miercuri seară în carena velierului, care s-a scufundat la Porticello. Este Mike Lynch.

Trupul lui Lynch a fost recuperat cu câteva clipe în urmă, învelit în plastic și adus pe faleză. În acest moment, doar Hannah, fiica lui Lynch, este dispărută.

Condițiile meteorologice au fost cauza principală a scufundării navei Bayesian.

“Vântul era foarte puternic: nu era normal, un vârtej sau o tornadă”, mărturisește Giuseppe Cefalù, un pescar din Porticello, care a fost printre primii care au oferit ajutor. “Așa ceva nu s-a mai văzut niciodată aici”. Radarele meteo, precum cele pe care Protecția Civilă, multe Regiuni și site-uri specializate le pun la dispoziție 24 de ore din 24, sunt actualizate la fiecare 5 minute. Însă, nu identifică tornade, identifică zone în care au loc fenomene semnificative.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *