CSI / RusiaRăzboi

VIDEO. Se retrag ocupanții ruși din Herson? Un oficial ucrainean îndeamnă la prudență în privința „manevrelor neobișnuite” ale Moscovei

Pe rețelele de socializare circulă imagini care par să arate că steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea administrației regională din Herson, care este situată pe malul vestic al orașului, unde forțele armate ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni. Un oficial ucrainean îndeamnă la prudență în privința „manevrelor neobișnuite” ale Moscovei, transmite Hotnews.

Propagandistul rus Alexander Kots a postat o înregistrare sa video care arată că drapelul nu mai este arborat pe clădirea administrativă din Herson, ci pe o clădire de peste drum, potrivit analistului militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, care urmăreşte constant trupele militare trimise de Putin în Ucraina.

De asemenea, Rob Lee spune că un canal rusesc de Telegram a confirmat că steagul rusesc a fost îndepărtat de pe clădirea administrativă din Herson.

Ocupanții ruși și-au mutat sediul regional pe malul stâng al râului Nipru, susține și Centrul ucrainean al Rezistenței Naționale din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, citat de The Guardian.

Rușii își mențin în continuare pozițiile de-a lungul celei de-a doua linii de apărare, afirmă atât Moscova, cât și Kievul.

O altă înregistrare apărută pe rețelele de socializare sugerează că un punct de control al rușilor a fost abandonat, iar localnicii din Herson aplaudă în momentul în care observă acest lucru.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, îndeamnă la prudență și spune că manevrele neobișnuite ale Rusiei în Herson ar putea fi o capcană pentru a atrage forțele ucrainene, relatează sursa citată.

Un oficial al admistrației ruse afirmă că „probabil” trupele ruse se retrag pe malul stâng al Niprului

Rusia a evacuat locuitorii din Herson, susținând că Ucraina plănuiește să inunde intenționat regiunea prin lovirea barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka.

Unul dintre liderii autorităților impuse de Rusia, Kirill Stremousov, încurajează pe canalul său de Telegram noi ”evacuări” ale civililor din oraș, o acțiune despre care Kievul susține că este de fapt o deportare forțată.

Stremousov de asemenea a declarat că este ”probabil ca trupele rusești să se retragă pe malul stâng”, potrivit publicației ruse Kommersant.

Ucraina susține că Rusia plănuiește să organizeze un atac sub steag fals asupra barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka.

Șeful GUR nu crede că trupele ruse se retrag

​Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din oraşul ocupat Herson, în sudul Ucrainei, dimpotrivă, să îl apere, potrivit dpa.

Din contră, armata rusă se pregăteşte să apere oraşul, centrul administrativ al regiunii omonime, a declarat şeful GUR, Kirilo Budanov, într-un amplu interviu acordat luni publicaţiei locale Ukrainska Pravda.

„Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo”, a afirmat Budanov în interviul menţionat.

Evacuările despre care ruşii au anunţat anterior ar face parte dintr-o campanie de dezinformare, în opinia lui Budanov.

Rușii s-ar pregăti pentru operațiuni defensive în Herson

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, militarii lui Putin au continuat să se pregătească miercuri pentru operațiuni defensive de-a lungul râului Nipru în regiunea Herson.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a reiterat faptul că trupele rusești încearcă să mențină pozițiile ocupate și desfășoară acțiuni defensive.

De asemenea, Statul Major General ucrainean și alte surse ucrainene au remarcat că forțele rusești supraveghează evacuarea populației civile din anumite așezări de pe malul estic al râului Nipru.

Utilizatorii rețelelor de socializare au raportat că trupele rusești amplasează ”cazemate„ prefabricate din beton, structuri defensive din beton cu spații speciale prin care se pot folosi arme de calibru mic și sisteme de artilerie, în Hola Prystan, la 10 km sud de orașul Herson, pe malul estic al râului Nipru, relatează Hotnews.

Ministerul rus al Apărării susține că trupele ruse au respins atacurile ucrainene de-a lungul liniei actuale a frontului din nordul regiunii Herson, dar ISW nu a putut să confirme aceste afirmații.

Locuitorii din orașul Herson au postat imagini și filmări ale consecințelor unei lovituri ucrainene în apropierea Podului Antonivski, despre care milbloggeri ruși au afirmat că a fost efectuată cu HIMARS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *