CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Soluție disperată: Rușii au lovit cu o rachetă balistică „Iskander” capul de pod ucrainean de peste Nipru, în Herson

O înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram rusești arată că forțele ruuse au apelat la ceea ce pare o fi o lovitură cu sistemul cu capacitate duală „Iskander” pentru a distruge un cap de pod creat de trupele ucrainene peste Nipru, în regiunea Herson și imediata apropiere a podului Antonovskiy.

Informațiile care circulă pe canalele de Telegram rusești afirmă că trupele armate ucrainene ce au creat capul de pod de lângă podul Antonovskiy au fost lovite cu un „Iskander”, un sistem mobil ce poate lansa rachete balistice cu rază scurtă și are capacitate duală, adică poate folosi atât focoase convenționale, cât și nucleare, transmite Hotnews.

În cazul de față este însă în mod evident vorba de o explozie convențională:

Dacă informația se confirmă, lovitura arată atât că forțele rusești au fost profund îngrijorate de capul de pod, cât și faptul că ele nu au reușit să îi alunge pe ucraineni de cealaltă parte a Niprului, după cum notează și analistul OSINT Oliver Alexander într-o postare separată făcută pe pagina sa de Twitter.

O astfel de lovitură este extrem de neobișnuită, rachetele balistice cu rază scurtă fiind de regulă folosite pentru a ataca ținte importante de infrastructură militară. Doctrina militară convențională dictează ca ele să fie folosite împotriva unor concentrări de trupe în cazul în care sunt armate cu focoase nucleare, pentru a produce pagube maxime pe câmpul de luptă.

Informații despre faptul că ucrainenii ar fi creat un cap de pod peste Nipru în imediata apropiere a podului Antonovskiy au apărut mai devreme în cursul acestei săptămâni, în contextul în care explozia ce a avariat puternic barajul de la Nova Kakhovka a dus la „măturarea” liniilor defensive rusești de aici.

De altfel, podul Antonovksiy este clar vizibil imediat lângă locul în care are loc explozia surprinsă de noua înregistrare video, în imagini putând fi văzut inclusiv segmentul lipsă din mijlocul său. Amintim că ocupanții ruși l-au aruncat în aer pe 11 noiembrie, după ce și-au finalizat retragerea pe malul de est al Niprului în regiunea Herson.

Ce știm despre capul de pod ucrainean de peste Nipru vine aproape exclusiv de la ruși

Chiar dacă Ucraina nu a declarat nimic despre acțiunile de aici în contextul „întunericului informațional” decretat pentru ofensivă, canalele de Telegram rusești au început să transmită la începutul săptămânii că armata ucraineană a capturat satul de lângă podul Antonovskiy, aflat practic vizavi de orașul Herson pe malul controlat de ruși al Niprului.

Aceleași surse afirmau că trupele ucrainene și-au consolidat pozițiile de aici și că încearcă să lărgească capul de pod. Unele surse afirmă că forțele rusești de aici au fost slăbite pentru a transfera trupe către regiunea Zaporojie aflată la nord-est, care pare să fie una dintre țintele principale ale ofensivei ucrainene.

Bloggerul militar rus Sașa Knots nota luni că „în ultima săptămână activitatea inamicului pe Nipru în zona podului Antonovskiy a crescut anormal”. „Trebuie să spunem astăzi că Ucraina s-a împământenit pe malul stâng (n.r. controlat de ruși) și încearcă să își extindă câștigurile”, a adăugat el.

Vladimir Romanov, un alt blogger militar rus, a scris la rândul său că tentative repetate ale infanteriei și infanteriei mecanizate ruse de a elimina capul de pod au eșuat, invocând „morți și răniți”, precum și pierderi de tehnică de luptă în timpul încercărilor de a-i alunga pe ucraineni.

Acesta a afirmat însă că nu există pericolul ca ucrainenii să poată avansa de aici, acuzând că „din nu știm ce motive comandanții noștri îndeplinesc planul inamicului de a atrage forțele noastre în câmp deschis sub foc inamic, deși forțele inamicului nu reprezintă o amenințare în ceea ce privește înaintări suplimentare”.

Romanov a spus de asemenea că trupele rusești au făcut apel la comandament să lovească capul de pod al armatei ucrainene cu aviație și rachete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *