Externe

VIDEO. Statistici înspăimântătoare: Cât de mare este, de fapt, armata Israelului

Israel continuă să bombardeze Fâșia Gaza pentru a cincea zi consecutivă, în urma unui atac mortal care a avut loc sâmbătă pe teritoriul Israelului și a fost revendicat de către grupul palestinian Hamas, scrie Stiripesurse.ro.

Până în acest moment, bilanțul celor mai recente decese este de 950 de palestinieni uciși în Gaza și 1.200 de persoane ucise în Israel.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că se așteaptă să călătorească în Israel și a afirmat că Washingtonul va acorda sprijin total Israelului, inclusiv cu nave purtătoare de rachete ghidate și avioane de luptă F-35 printre echipamentele trimise.

În plus, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat duminică că Washingtonul trimite mai multe nave militare și cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, ca o demonstrație de forță către cel mai apropiat aliat din regiune.

Menținerea hegemoniei militare regionale a Israelului este un element central al politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Acest lucru a fost realizat prin finanțarea din partea SUA și extinderea arsenalului militar israelian.

Iată ce trebuie să știți despre armata Israelului și modul în care este finanțată

Armata Israelului într-o privire de ansamblu:

Israel operează un aparat militar vast. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – Balanța Militară 2023, Israel are 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din paramilitari.

Aproximativ 300.000 de soldați israelieni sunt staționați în prezent în apropierea Fâșiei Gaza, a declarat un purtător de cuvânt militar miercuri, din cauza temerilor legate de o posibilă operațiune terestră.

Serviciul militar este obligatoriu pentru cetățenii cu vârsta peste 18 ani – odată înrolați, bărbații trebuie să servească timp de 32 de luni, iar femeile timp de 24 de luni.

Israelul are una dintre cele mai puternice armate din Orientul Mijlociu, cu o supraveghere avansată și arme. Printre elementele sale extinse de arsenal militar se numără:

-Forțe terestre: Peste 2.200 de tancuri, 530 de piese de artilerie (autopropulsate, tractate, lansatoare de rachete multiple, artilerie de câmp).

-Forțe aeriene: 339 de aeronave capabile de luptă, inclusiv 309 de avioane de atac la sol, 196 de avioane F-16, 83 de avioane F-15, 30 de avioane F-35, 142 de elicoptere, 43 de elicoptere de atac Apache.

-Forțe navale: 5 submarine, 49 de nave de patrulare și combatante de coastă.

-Sistemul Iron Dome al Israelului este un sistem mobil de apărare antiaeriană proiectat pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune folosind tehnologie radar. A fost dezvoltat în 2006, în urma războiului cu Hezbollah, când mii de rachete au fost lansate asupra Israelului.

Intrând în funcțiune în 2011, Iron Dome a fost creat cu ajutorul SUA, care este responsabilă pentru furnizarea de componente pentru sistem, inclusiv alocarea a peste 1,5 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă a Israelului în 2022.

Conform IISS, sistemul Iron Dome al Israelului a interceptat mai mult de 90% din rachetele lansate de Hamas și alte grupuri palestiniene în 2021.

Se crede că Israelul deține și capacități nucleare, conform IISS, care afirmă că țara deține rachete Jericho și aeronave capabile să transporte focoase nucleare.

content-image

Cât cheltuie Israelul pe apărarea sa

În 2022, Israelul a cheltuit 23,4 miliarde de dolari pe apărarea sa, conform Institutului Internațional pentru Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI), un institut de cercetare concentrat pe conflicte și armament.

Această sumă înseamnă 2.535 de dolari per capita în perioada 2018-2022, ceea ce îl plasează pe locul doi în lume ca cheltuitor pe cap de locuitor în domeniul militar, după Qatar.

În 2022, Israel a alocat 4,5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, reprezentând a zecea cea mai mare proporție din lume.

Care sunt țările care cumpără cele mai multe arme israeliene

Istoric, importurile de arme ale Israelului au fost mult mai mari decât exporturile. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, exporturile au început să depășească constant importurile, arată datele SIPRI.

Între 2018 și 2022, cel puțin 35 de țări au importat arme din Israel, în valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Din această sumă, aproximativ o treime (1,2 miliarde de dolari) reprezintă exporturile militare ale Israelului către India. Relațiile dintre Israel și India s-au dezvoltat considerabil odată cu venirea la putere a prim-ministrului indian Narendra Modi în 2014.

A doua cea mai mare cumpărătoare de arme israeliene a fost Azerbaidjan (295 de milioane de dolari), urmată de Filipine (275 de milioane de dolari), SUA (217 milioane de dolari) și Vietnam (180 de milioane de dolari).

În perioada 2018-2022, Israel a importat arme în valoare de 2,7 miliarde de dolari doar din două țări, SUA și Germania.

Peste trei sferturi din importurile militare ale Israelului, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, au provenit din SUA, în timp ce cei 546 de milioane de dolari rămași au provenit din Germania.

Forțele armate ale SUA și Israel cooperează strâns prin exerciții comune, programe de dezvoltare tehnologică și proiecte de apărare, cu cea din urmă fiind cel mai mare beneficiar al ajutorului militar al SUA.

Cât ajutor militar a primit Israelul de la SUA

Israelul este cel mai important beneficiar al ajutorului străin al SUA, primind aproximativ 263 de miliarde de dolari între 1946 și 2023.

Aceasta este de aproape dublu (de 1,7 ori mai mult) decât cel de-al doilea beneficiar al ajutorului străin al SUA, Egipt, care a primit 151,9 miliarde de dolari în ultimii 77 de ani.

Israelul a fost multă vreme văzut de către legislativul SUA ca un aliat pentru a ajuta la protejarea intereselor strategice ale SUA în Orientul Mijlociu.

Potrivit Serviciului de Cercetare a Congresului SUA, factorii pentru menținerea sprijinului militar continuu acordat Israelului includ interese strategice comune, “sprijinul intern al SUA pentru Israel” și “o angajare mutuală față de valorile democratice”.

Finanțarea militară a SUA pentru Israel a depășit 3,8 miliarde de dolari în 2023, în cadrul unui acord record de 38 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani semnat sub fostul președinte al SUA, Barack Obama, în 2016.

Între 1946 și 2023, SUA a sprijinit Israelul cu un total de 124 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar și de apărare.

Din cei 3,8 miliarde de dolari de ajutor militar furnizat Israelului în acest an, jumătate de miliard a fost destinat sistemelor de apărare antirachetă ale Israelului. Washingtonul a declarat că va înlocui munițiile israeliene folosite împotriva grupării Hamas în războiul recent.

La scurt timp după atacul mortal al Hamas în Israel, acesta a cerut interceptoare Iron Dome de la SUA, cu președintele Joe Biden afirmând că Washingtonul “va furniza rapid Forțelor de Apărare ale Israelului echipamente și resurse suplimentare, inclusiv muniții”, care sunt programate să ajungă în câteva zile.

Se așteaptă ca administrația Biden să aloce mai multe fonduri pentru Tel Aviv printr-o solicitare de finanțare către Congres. Cu toate acestea, datorită absenței unui speaker al Camerei, s-ar putea să existe întârzieri în autorizarea parlamentară a acestui ajutor.

Statele Unite impun condiții cu privire la modul în care poate fi folosit ajutorul, în special ajutorul militar. Legea Leahy interzice exportul de articole de apărare americane către unități militare implicate în abuzuri împotriva drepturilor omului.

Cu toate acestea, nicio unitate israeliană nu a fost sancționată în baza acestei legi.

Ajutorul militar acordat Israelului a crescut semnificativ după războiul din 1967, când Israelul a învins armatele vecine arabe și a început să ocupe Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *