Actualitate

VIDEO/ Tensiuni între EAU și Iran. Trei oameni au murit după o explozie lângă aeroportul din Abu Dhabi

Potrivit poliţiei din Abu Dhabi, în zona industrială Musaffah au sărit în aer trei camioane cu combustibil lângă un depozit al companiei petroliere ADNOC, iar pe un şantier de la aeroportul internaţional din oraş a izbucnit un incendiu.

Iniţial, poliţia a afirmat că nu s-au înregistrat victime şi nici „pagube semnificative” în urma acestor evenimente. Agenţia de presă oficială a EAU WAM a transmis apoi că explozia camioanelor-cisternă cu carburant s-a soldat cu trei morţi şi şase răniţi „uşor până la moderat”.

„Investigaţiile iniţiale au depistat în ambele locuri resturi ale unei aeronave de mici dimensiuni care ar putea fi o dronă şi care ar fi putut provoca explozia şi focul”, a menţionat poliţia într-un comunicat reluat de WAM, conform Agerpres. Un purtător de cuvânt militar al rebelilor Houthi a declarat în schimb că gruparea a lansat o operaţiune militară „în profunzimea EAU”, detaliile urmând să fie comunicate în scurt timp. Mişcarea Houthi, care luptă împotriva unei coaliţii conduse de Arabia Saudită din care fac parte şi Emiratele, a lansat frecvent atacuri transfrontaliere cu rachete şi drone asupra teritoriului saudit, dar se întâmplă rar să revendice astfel de acţiuni îndreptate chiar împotriva EAU.

Tensiuni în creștere

Acțiunea ar putea intensifica tensiunile dintre EAU și Iran după ce Abu Dhabi a făcut un apel ca Teheranul să evite orice conflict regional care ar putea dăuna ambițiilor economice ale membrului OPEC.

Indexul bursei de la Abu Dhabi a scăzut cu 0,1%, pierzând câștigurile anterioare după știrile despre explozie și incendiu. Indexul bursier câștigase până la 0,3% în tranzacțiile anterioare. Incidentele au coincis cu o vizită în EAU a președintelui sud-coreean Moon Jae-in. Un oficial al Casei Albastre a spus că un summit planificat dintre Moon și prințul din Abu Dhabi a fost anulat din cauza unei „probleme de stat neprevăzute și urgente”. Atacurile suspecte cu drone reprezintă îngrijorări pentru observatorii pieței petroliere într-o perioadă în care puterile globale încearcă să salveze un acord nuclear cu Iranul, spune un analist consultat de Reuters.

Războiul din Yemen este în mare parte văzut în regiune ca un război prin proxy (intermediari) dintre Arabia Saudită a musulmanilor suniți și Iranul șiit. Un oficial de rang înalt din Emirate a vizitat Teheranul pentru discuții cu noul președinte al Iranului luna trecută, încercând să îmbunătățească relațiile dintre cele două state.

EAU și-au diminuat prezența militară în Yemen în 2019 însă continuă să aibă influență prin forțele yemenite pe care le înarmează și pregătește. Forțele pro-coaliție susținute de EAU s-au alăturat recent luptelor împotriva rebelilor Houthi din regiunile Shabwa şi Marib din Yemen, bogate în petrol. La rândul lor, rebelii Houthi, care la finele lui 2014 au alungat din capitala Sanaa guvernul recunoscut internaţional al Yemenului, determinând intervenţia coaliţiei, susţin că sunt capabili să atace EAU datorită creşterii capacităţilor lor militare.

În iulie 2018, Emiratele au dezminţit deja informaţii că rebelii au atacat aeroportul din Abu Dhabi cu o dronă, iar în decembrie 2017 au anunţat că au lansat o rachetă de croazieră asupra unei centrale nucleare din Abu Dhabi, anunţ dezminţit de autorităţile din Emirate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *