Eveniment

VIDEO TIMPUL.MD: Anatol Şalaru vrea să “omoare” Air Moldova?

"Dl Şalaru se autodenunţă, pentru că dumnealui trece de la obstrucţionarea concurenţei la ameninţarea directă că ar putea să "omoare" Moldavian Airlines prin aducerea pe piaţă a unor companii aeriene low-cost concurente" a declarat Petrov cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor de pe 19 aprilie. Directorul Moldavian Airlines crede că ministrul Şalaru se contrazice atunci când, pe de o parte, afirmă că "nu va întreprinde acţiuni pentru falimentarea companiei de stat Air Moldova", iar pe de altă parte, susţine că se află "în negocieri cu o mare companie low-cost interesată să opereze pe teritoriul Moldovei", ceea ce ridică întrebarea ce vrea cu adevărat ministrul: protejarea sau falimentarea Air Moldova? Concluzia lui Nicolae Petrov este că ministrul "se autodenunţă şi demonstrează că nu are nicio politică de stat pentru transportul aerian".

Scandalul zborurilor charter Chişinău-Antalya a izbucnit în urma refuzului Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile de a aproba lanţul de zboruri pe această rută pe care Moldavian Airlines vrea să le efectueze în perioada mai-octombrie 2011. Conducerea operatorului aerian îl acuză pe ministrul Anatol Şalaru de protecţionism şi încălcarea legii concurenţei. Săptămâna trecută, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentanţii MTID, ASAC, Air Moldova şi Moldavian Airlines pentru a discuta situaţia creată în domeniul aviaţiei civile. Nicolae Petrov a spus că Vlad Filat nu a luat deocamdată nicio decizie.

Paisprezece împărţit la doi egal cu…

Contactat de TIMPUL, Vicedirectorul ASAC, Eugen Dvornic, a spus că, potrivit unui memorandum din 2007 cu autorităţile aeronautice turce, R. Moldova are dreptul să efectueze  în fiecare săptămână doar 14 zboruri spre Turcia, indiferent de destinaţie. În prezent, Air Moldova efectuează cinci zboruri spre Istanbul şi şapte spre Antalya. Anul trecut, Moldavian Airlines a obţinut dreptul să efectuze două zboruri spre Antalya. Eugen Dvornic afirmă că Moldavian Airlines nu le-a utilizat şi a preferat destinaţia Istanbul. Întrebat dacă numărul de zboruri poate fi majorat, vicedirectorul ASAC a spus că iniţiativa trebuie să vină de la minister, ca Turcia şi R. Moldova să încheie un nou memorandum în acest sens. În ceea priveşte autorizaţia programului de charter pe care o solicită Moldavain Airlines, oficialul ASAC a spus că cererea respectică încă se mai examinează în conformitate cu Regulamentul Aviaţiei Civile şi Autorizaţiei Zborurilor.  

Pe 5 mai trebuie  să aibă loc primul zbor spre Antalya din lanţul de chartere, efectuat de Moldavian Airlines. În cazul în care până atunci compania nu va obţine de la ASAC aprobarea curselor, atunci conducerea companiei va cere despăgubiri în instanţă de la ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru. Precizăm că la ultima conferinţă de presă de pe 19 aprilie, Nicolae Petrov a afirmat că pierderile Moldavian Airlines s-ar ridica la 1,5 milioane de euro.

Vizualzaţi declaraţiile de presă ale Moldavian Airlines şi MTID.

Referinţe:

DOCUMENTE. MDV: Guvernul apără statutul de monopolist al Air Moldova (video)

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *