VIDEO TIMPUL.MD: Tatiana Robu: „Încerc să-mi continui viaţa!”
Ca să-şi continue viaţa nu a aşteptat să i se facă dreptate, dar a mers înainte, în ciuda eforturilor enorme, a gurilor rele sau a problemelor de sănătate. „Depresia nu este pentru mine”, spune Tatiana. „Ştiţi vorba că speranţa moare ultima. Dar cine trăieşte toată viaţa numai cu speranţa moare dezamăgit. Chiar şi aşa, nu mă las bătută şi sper că mă voi face bine”.
Când a fost lovită de acea bară de metal, a căzut imediat în comă şi a stat la spital timp de şapte luni de zile. Două luni – la reanimare şi, ulterior, alte cinci luni prin saloanele din spital. Mama ei, Vera Robu, spune că era foarte firavă şi nu putea face nimic fără ajutorul ei. „Mai mult, unii doctori ne-au spus că asemenea bolnavi n-au ce căuta la spital şi că trebuie să ne resemnăm cu ceea ce este, mai bine nu va fi. Auzind aşa ceva, Tania s-a apucat de plâns în faţa lor, dar noi am luat-o acasă şi ne-am spus că nu renunţăm”.
În timp ce Tatiana era purtată din spital în spital, suportând mai multe intervenţii chirurgicale, aveau loc şi îndelungatele procese de judecată care, din 2005 încoace, nu se mai termină. Din septembrie 2007, tânăra a început un tratament la o clinică din Moscova, pe care însă l-a întrerupt din lipsă de bani. „La Ministerul Sănătăţii nu se dădeau trimiteri pentru operaţii cu celule stem. Ne spuneau că acestea sunt la fază experimentală şi nu-mi pot oferi o trimitere”, ne-a zis mama Tatianei. „Ne-am dus la Moscova. După investigaţie, ne-au spus că Tatiana are peste 70 % din canalul mădular blocat cu chisturi. De la jumătate în jos nu simte nimic. A fost prima din R. Moldova care a fost supusă unei asemenea operaţii”.
Au plătit amendă câte 10 mii de lei fiecare
Astfel, în prima etapă i-au fost colectate celule stem, care posedă capacitatea de a se transforma în celule înalt specializate, după care pot forma orice tip de ţesut şi organ din corp. Celulele urmau să-i fie implantate la coloana vertebrală, după trei luni, dar, din cauza imposibilităţii de a achita tratamentul, acesta a fost întrerupt. „Ne rămăsese nouă mii de euro pe cont, dar operaţia costa 40 de mii de euro”, spune cu regret mama Tatianei.
De atunci, familia continuă procesele de judecată, ca Tatiana să poată obţine despăgubiri materiale pentru a-şi continua tratamentul de recuperare.
Cei doi muncitori care se aflau la locul groaznicului accident, Cravcenco şi Andreev, au plătit câte o amendă în valoare de 10 mii de lei. Acum e pe rol dosarul civil. Recent, Tatiana a avut câştig de cauză, ceea ce presupunea încasarea sumei de 25 de mii de euro, plus 5000 de lei lunar timp de trei ani. Dar partea oponentă a atacat iarăşi decizia la Curtea de Apel. Iurie Chirică, avocatul care îi reprezintă pe cei doi inculpaţi, a declarat în acest caz că hotărârea a fost adusă la cunoştinţă pe 29 decembrie.
„Ca reprezentat al lui Cravcenco şi al lui Andreev, i-am apărat în dosarul penal şi, acum, în cel civil. Am depus apel pentru această decizie, care constă în încasarea a 25 mii de euro, cu titlul „achitarea costului prealabil a tratamentului”. Dar noi nu avem aviz medical, deoarece medicii susţin că această procedură medicală (operaţii cu celule stem – n.r.) nu-i va aduce rezultatul dorit. Dimpotrivă, mulţi oameni ajung să aibă cancer”.
Avocatul care reprezintă Palatul Republicii, Olga Ursu, a afirmat că şi ei au contestat decizia cu apel, deşi citaţia n-au primit-o, deocamdată. „Nu suntem de acord cu hotărârea. Palatul Republicii, cu siguranţă, nu poartă nicio vină pentru accident”.
Avocatul Tatianei Robu, Iulian Bălan, (Avocat Asociat în cadrul Biroului de Avocaţi "Hanganu, Tănase & Partenerii") a afirmat că inculpaţii nu sunt de acord cu hotărârea instanţei de judecată, în primul rând – pentru că nu există un certificat medical al autorităţilor moldoveneşti de la Centrul clinic din Chişinău care i-ar da o şansă Tatianei. „Al doilea motiv ar fi că aceşti Cravcenco şi Andreev sunt deja pensionari şi nu pot achita respectiva sumă de bani, iar al treilea motiv – că aceşti doi lucrători nu lucrau pentru Palatul Republicii în acel moment. Pe aceste trei argumente stă apărarea lor”, a declarat avocatul Tatianei.
„În timp ce căutăm vinovatul, Tatiana încearcă să-şi facă un rost în viaţă”
Din luna februarie, Tatiana a început nişte cursuri de contabilitate. Chiar îi este asigurat şi locul de muncă. „La un magazin particular. O să ţin evidenţa contabilă. Sper să mă pot descurca. M-am uitat în cărţile de contabilitate. E ca şi cum ai vrea să înţelegi chineza. Dar nu mă las”, spune Tatiana. „Sincer: ne descurcăm greu, dar cred că aşa îşi va face bănuţul ei şi-i vom aduna câte un pic”, ne-a mărturisit mama Tatianei. Fiica ei nu şi-a terminat studiile deoarece n-a putut învăţa la extern.
Familia Robu calculează neîncetat de câţi bani mai au nevoie pentru următoarea operaţie cu celule stem, dar şi pentru continuarea tratamentului de recuperare. „Dacă ne-ar da banii conform deciziei judecăţii, aceştia ne-ar ajunge pentru o operaţie, iar tratamentul de recuperare costă 80 mii de euro. Din 2009, am mai adunat 20 mii de lei. Continuăm să adunăm din puţinul pe care îl primim”, adaugă mama. Tatiana nu renunţă la tabieturile zilnice, cum ar fi cafeaua de dimineaţă, gimnastica, dereticatul, comunicarea cu prietenii prin intermediul internetului, dar şi ceea ce îi place cel mai mult – să pregătească masa pentru familie. Astăzi, singurul ei vis este să se facă bine. Mi-a spus la despărţire: „Prioritatea mea este să mă însănătoşesc, să nu-mi mai văd familia tristă…”.