Actualitate

VIDEO/ Trei dosare, dintre care și cel al capturii record de heroină din istoria Republicii Moldova, trimise în judecată

Primul dosar penal trimis în judecată vizează o contrabandă cu peste 200 kg de heroină din Iran, în valoare de peste 200.000.000 lei. Costul estimat al acestei capturi a luat în considerare prețurile heroinei pe piața neagră pentru vânzarea în cantități angro, care este redus substanțial în raport cu cel pentru cantități mici.

În dosar sunt învinuiți doi cetățeni turci, membri ai unei grupări infracționale organizate. Ambii inculpați continuă să se afle în custodia autorităților. Unul din aceștia este organizatorul grupării, iar altul – complice. În ceea ce privește alți învinuiți, investigațiile continuă.

„La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaților, în valoare totală de peste 220.000 lei. Ulterior, instanța de judecată se va pronunța asupra confiscării acestora. Activitatea de documentare a grupării s-a desfășurat începând din toamna lui 2020. Potrivit materialelor dosarului, heroina urma să fie livrată în statele Uniunii Europene. În acest scop, organizatorul grupării de origine turcă își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice”, informează PCCOCS.

Trei cetățeni ai Ucrainei au fost trimiși în judecată pentru comercializarea drogurilor, cu folosirea-n comunicare a unui program creat pentru gruparea infracțională.

În această săptămână, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alte opt persoane pentru trafic de droguri, inclusiv cetățeni străini.

Astfel, acest al doilea dosar vizează trei cetățeni ai Ucrainei, parte a unei grupări infracționale specializate în comercializarea drogurilor (PVP, marijuană sub formă de muguri, pastile Ecstasy, ciuperci cu efect halucinogen), dirijat de către ei, despre care autoritățile de investigație au anunțat în data de 7 octombrie curent. Un aspect distinct al grupării l-a constituit faptul că aceasta angaja preponderent ucraineni, în comunicarea dintre membrii grupării foloseau un program creat cu dedicație pentru activitatea infracțională desfășurată, iar remunerarea inculpaților de către conducerea grupării se efectua în criptovalută. Pe piața neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la 1.900.000 lei.

Cinci inculpați din Moldova pentru comercializarea drogurilor, inclusiv în monedă virtuală

În al treilea dosar, figurează cinci inculpați din Moldova, inclusiv cumpărătorul uneia din cantitățile de droguri de tip PVP (denumit și „sare”) care au fost comercializate de către membrii grupării. Cei doi bărbați și trei femei sunt învinuiți și de comercializarea marijuanei, începând din decembrie 2020, în proporții deosebit de mari.

Trebuie de menționat faptul că aceștia foloseau ca metodă de primire a plății pentru droguri monede virtuale, care însumate ar depăși 445.000 lei. Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoarea, până la un termen de 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *