„Viitorul țării” este bolnav de subnutriție
Pentru copiii, mai ales de vârstă mică, alimentarea corectă ar trebui să fie grija primordială a părinților. Potrivit specialiștilor, anual, mii de copii se îmbolnăvesc din cauza alimentației nesănătoase, ajungând la spital cu diferite boli gastrice. Astfel, pentru a avea energie pe parcursul întregii zile și capacitatea de a prinde rapid informația în timpul lecției, meniul școlar trebuie să fie cât mai bogat în alimente sănătoase. Cu toate acestea, însă, în prezent, pentru masa fiecărui elev nu sunt cheltuiți decât 7 lei 50 de bani. Potrivit Luminiței Suveică, șefa Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, medicul endocrinolog și nutriționist, alimentația nesănătoasă poate influența negativ sănătatea elevilor.
„Alimentația nesănătoasă influențează negativ însușita elevilor”
„Atunci când este alocată o sumă atât de mică pentru meniul zilnic al unui elev, nici nu poate fi vorba de calitatea pe care ne-o dorim. O bună parte a zilei, copilul se află la școală, unde de cele mai multe ori neglijează mâncarea, iar atunci când revine acasă, iarăși nu acordă atenție alimentației, deoarece părinții sunt la lucru toată ziua. Desigur, acest lucru duce la unele probleme de sănătate. Adesea, este afectată însușita copilului și desigur de cele mai multe ori, copilul începe să sufere de boli gastrice de la o vârstă fragedă”, a relatat Luminița Suveică.
Pentru ca să fie sănătoși, Luminița Suveică, spune că meniul elevilor trebuie să conțină, în primul rând, factori nutrienți precum, glucidele, proteinele, lipidele. „Dacă este să vorbim de meniul săptămânal, atunci, acesta ar trebui să includă pește de două-trei ori pe săptămână, de asemenea și carnea trebuie să fie prezentă în meniu de două sau trei ori pe săptămână. Zilnic, elevii trebuie să mănânce salate din legume proaspete, iar terciurile trebuie să ocupe un loc special în meniul copiilor. Desigur, nici produsele lactate și bogate în calciu, nu trebuie să lipsească de pe masa lor. Iar alimente precum crenvurștii sau biscuiții sărați ar trebui excluse din meniu”, explică medicul nutriționist.
Bufet suedez pentru elevii din capitală
Potrivit ei, chiar dacă situația nu este desăvârșită în toate școlile, în prezent, șase licee din capitală beneficiază de bufet suedez.
„Am fost personal la Liceul „Mihai Viteazul” din capitală și am văzut cum elevii pot singuri să-și compună meniul de bucate și acesta este un lucru foarte bun. Meniul este diversificat, iar fiecare copil își alege bucatele după preferințe. Ar fi excelent dacă fiecare liceu ar beneficia de bufet suedez”, a menționat Luminița Suveică.
La Liceul Teoretic „Ginta Latină” din capitală, de obicei, elevii servesc micul dejun după lecția a doua sau a treia, în funcție de clase. Nina Juc, directorul liceului, spune că în fiecare zi meniul copiilor este diferit, iar banii sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.
7 lei 50 de bani pentru un dejun
„Avem o listă a elevilor care pot beneficia de mâncare gratuit, dar avem și bufet care deservește restul elevilor ce nu sunt incluși în această listă. În prezent, pentru un elev sunt alocați 7 lei 50 de bani pentru micul dejun. În afară de aceasta, 20 la sută din elevii care frecventează grupele cu program prelungit au posibilitatea să ia și prânzul, care tot este gratuit și în valoare de 8 lei 50 de bani. Ceilalți elevi iau prânzul contra tichetelor plătite de către părinți, desigur în cazul când doresc acest lucru”, specifică Nina Juc.
Potrivit directorului liceului, un meniu pentru o singură zi, include următoarele. Un ou fiert, o tartină cu cașcaval și o ceașcă cu cacao. În altă zi, elevii ar putea mânca terci, pâine cu magiun și ceai.
„Azi avem hrișcă și o pârjoală”
„Spre exemplu, astăzi, elevii au avut hrișcă și o pârjoală. Desigur, știm că masa elevilor trebuie să conțină multe vitamine, calorii, proteine și să fie sănătoasă. Dar asta este, încercăm să nu ne refuzăm nimic, în limita celor 7 lei și 50 de bani”, spune Nina Juc.
Cu toate acestea, chiar dacă din meniul zilnic al liceului lipsesc fructele, legumele și salatele bogate în vitamine, directorul zice că elevii sunt mulțumiți, pentru că au posibilitatea să se bucure de un dejun călduț.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!