Actualitate

Viorel Cibotaru vrea acord de apărare mutuală între R. Moldova și România, adică România să apere R. Moldova, pentru că în caz de atac asupra României există NATO

Fostul ministrul al Apărării, Viorel Cibotaru, a relansat ideea privind încheierea unui acord de apărare mutuală între Republica Moldova și România. El subliniază într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău” că, în prezent, Republica Moldova nu poate să facă față unei agresiuni din afară, iar România nu poate să acorde niciun sprijin militar din cauza că nu există niciun cadru juridic în acest sens.

– Stimate Domnule Cibotaru, care este atitudinea actualei guvernări față de ideea de a încheia un acord de apărare mutuală între Republica Moldova și România?

„Cuvântul „acord” și, în general, noțiunea juridică „acord” este, în acest context, o expresie peiorativă. Aș pune accentul pe alte lucruri – necesitatea asigurării cetățeanului Republicii Moldova și a statului Republica Moldova.

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu oferă aceste garanții din cauza că este compromis prin staționarea trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului și prin existența în același spațiu a unor formațiuni paramilitare necontrolate de autoritățile constituționale, dar comparabile după capabilitate cu Armata Națională.

În cazul unor situații extraordinare, de război sau de altă natură, Republica Moldova nu poate să facă față unor asemenea situații. În consecință, apare ideea cum ar putea Republicii Moldova să asigure apărarea cetățeni săi? Cum ar putea să își apere statul?

La NATO? Nu cred că noi putem adera la NATO. Situația din 2014 a demonstrat că articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice nu se referă la statele partenere. S-a spus clar, cu subiect și predicat, cum obișnuiesc să vorbească oamenii politici, că statele membre NATO nu pot să intervină militar pentru a apăra Republica Moldova.

Apărarea este o prerogativă exclusivă a Republicii Moldova ca stat autodeclarat neutru, fără confirmarea acestui statut de o anumită entitate internațională sau de un stat”.

O idee mai cinică nu poate fi „inventată”, din acordul de apărare mutuală (reciproc și simultan) dorit de Cibotaru, beneficiază doar R. Moldova, iar România are doar obligații. Nu este suficient că România oferă dreptul cetățenilor din Basarabia să-și facă acte că să poate munci legal în Europa și să-și poate întreține familia. Nu este suficient că oferă șansa la studii gratuite, nu este suficient că este principalul importator de produse/servicii din R. Moldova, mai nou, în imaginația unor stataliști, adică anti-români în esență, Bucureștiul trebuie să garanteze apărarea R. Moldova, iar în schimb să primească ce?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *