Cultură

Viorica Demici a fost solicitata pentru Festivalul de la San Remo

Numele Vioricai Demici a devenit mai cunoscut dupa evoluarea Getei Burlacu la „Eurovision-2008” cu piesa „A century of love” („Un secol de dragoste”), pe versurile ei. Poezia Vioricai Demici e cantata si de Natalia Barbu, de formatiile „Millenium si „Cuibul”, de Alexa si Catalina Caraus. Versurile ei te ating de suflet si, recent, Viorica Demici si-a adunat un public select, la Orange Studio, unde si-a lansat prima placheta de poezie – „Un alt decor”, editata la „Cartier”, cu suportul Companiei ORANGE.

Lansarea s-a desfasurat intr-o atmosfera deosebita – cu regina serii alaturi de prietenii ei – diplomati straini acreditati la Chisinau, oaspeti din strainatate, cei mai dragi oameni, carora la sfarsitul serbarii le-a fost recitat cu mult suflet un poem. Jerome Poulain, director marketing ORANGE, si-a exprimat satisfactia de colaborarea cu Viorica Demici, oferindu-i un buchet mare de trandafiri. Viceambasadoarea SUA in RM, Kelly Keiderling, prezenta la serata, a fost primul lector al textului pentru „Eurovision”. Geta Burlacu si Natalia Barbu au felicitat poeta, interpretandu-i cu foc piesele. Viorica Demici este asemenea unei scoici, in care descoperi noi versuri, noi melodii si alte culori.
Aveam sa aflam ca mai compune si muzica, pe care o interpreteaza cu vocea ei aleasa, la chitara. „Cant pentru cei care invata sa zboare / Cant cu petalele mele pe raza de lumina a ochilor lor / Usor, usor / Sa nu le sting vreun soare / Din intamplare…”. „Poezia este vocea ingerilor, este calea de comunicare prin imagini create de jocul cuvintelor. Este un fel de abstractiune creata prin, sau cu ajutorul, concretului”, ne-a marturisit artista. Mai nou este ca Viorica Demici a fost solicitata sa scrie texte pentru doua piese, pe care Ramona Badescu le va prezenta la Festivalul de la San Remo, Italia.

Intre Ambasada SUA si arta

Artista a studiat pianul si ghitara, in paralel cu scoala primara si cursurile liceale. Atunci a avut primele incercari lirice. A absolvit Facultatea de Limbi Moderne la Universitatea de Stat din Moldova, unde a studiat arta poetica si versificatia. Detine un masterat in filologie si studii americane. In prezent, activeaza la Ambasada SUA din RM. De-a lungul timpului a obtinut numeroase premii la concursuri nationale si internationale de poezie, precum si distinctii acordate de Departamentul de Stat al SUA. Viorica Demici a colaborat la realizarea dictionarului „Cate un pic", publicat la Editura „Epigraf" din Chisinau si a inregistrat in calitate de cantautor un album discografic ce contine douasprezece cantece pe versuri din volumul recent lansat. „Am descoperit in poezie un plus de dramatism si forta de a transmite stari, trairi sau sentimente atunci cand e cantata, si invers – cantecul capata un inteles direct atunci cand i se suprapune cuvantul. De altfel, eu nu pot scrie la comanda. Uneori scriu in avion. Recent, intr-un zbor de opt ore intre Barcelona si New York am facut textele pe care Igor Danga le astepta de mult pentru un nou album muzical. In sfarsit, deasupra Atlanticului, s-au nascut textele mult asteptate”, sustine autoarea.
Viorica Demici isi doreste cat mai mult timp pentru scris, sa cante la chitara, sa citeasca, sa calatoreasca, sa petreaca mult timp cu cea mai frumoasa creatie a sa – fiul Paul Robertin si sa iubeasca, asemenea lui Lucian Blaga „…si ochi, si flori, si buze ori morminte".

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *