Moldova

Vlad Plahotniuc: Lipsirea de imunitate a deputaţiilor nu este populism, este un test pe care clasa politică ar trebui să-l dea în fața societății

El consideră că problema nu este doar imunitatea parlamentară în general, ci faptul că, la noi, ea este înţeleasă greşit, astfel încât avem nevoie de un "duş rece" în acest sens. „Clasa politică din Moldova are nevoie de acest test de maturizare politică, deputaţii să fie protejaţi de propria lor responsabilitate pentru ce fac şi nu de diferite privilegii, pe care poate încă nu toţi sunt pregătiţi să le înţeleagă”, scrie pe www.plahotniuc.md.

Potrivit lui, reforma sistemului politic în Moldova trebuia sa înceapă cu clasa politică, astfel încât acum măcar să încercăm să ajungem din urmă nişte procese care au loc. „Am studiat atent în ultima perioadă cum e în alte ţări, în special în cele europene. Şi, apropo de asta, mi s-a părut de-a dreptul comică reacţia comuniştilor când au aflat că ar putea rămâne fără imunitate. Frica i-a zăpăcit aşa de tare, încât au început să ne explice cum e în Europa – brusc, ţările UE au devenit scut de apărare pentru ei. Ceea ce nu ştiu însă comuniştii este că, în ţările europene, imunitatea nu este folosită de parlamentari pentru a se ascunde de lege, pentru a calomnia, pentru a agresa oamenii legii atunci când îşi fac datoria, pentru a bloca activitatea instituţiilor statului”, accentuează Prim-vicepreşedintele PDM.
 
„Dar şi mai important este ceea ce nici o lege nu poate reglementa, iar asta este maturitatea parlamentarului care deţine această imunitate. Putem să aşteptăm de la cei câţiva circari comunişti din Parlament să renunţe la bătutul infantil din picioare în timpul şedinţelor plenului, la urlatul la megafoane, la calomnii adresate colegilor deputaţi din alte partide, dar şi presei?”, se întreabă Plahotniuc.
 
El spune despre comunişti că după ce au auzit de proiectul Coaliţiei privind imunitatea au intrat în panică şi au început să se victimizeze. „"Este un proiect îndreptat împotriva PCRM", am văzut că se plângea un deputat comunist. Serios? Şi cum e îndreptat împotriva lor? Nu pot să-şi ţină limba în gură şi să calomnieze mai puţin? Nu pot să-şi stăpânească nervii, să nu mai bruscheze şi agreseze forţele de ordine? Nu pot să renunţe la abuzurile pe care le fac, ascunşi în spatele imunităţii? Pentru ce le trebuie comuniştilor această imunitate parlamentară?

Voi încerca să răspund acestor întrebări. Comuniştii au rămas fără argumente, sunt sleiţi de puteri, nu au identitate, viziune, practic nu mai au nimic care să-i ajute să aibă un comportament politic, nu unul huliganic. Comuniştii au crescut pe greşelile noastre, ale Alianţei, trebuie să recunoaştem asta, iar acum, când văd că am învăţat din greşeli, că avem o Coaliţie stabilă, ei au rămas fără unicul instrument care îi ţinea uniţi şi pe un trend ascendent. Ei înţeleg foarte bine asta, de aceea au devenit atât de agresivi, de aceea fac greşeli tot mai mari şi iată de ce au nevoie de imunitate, pentru a nu răspunde pentru momentele în care îşi scapă nervii de sub control, pentru a putea face în continuare politica "bâtei" aplicate în capul adversarului politic”, explică Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc este de părere că greşeala comuniştilor este reacţia lor isterică la anunţul făcut de Coaliţie şi declaraţia imediată că nu vor susţine acest demers. El îi îndeamnă pe comunişti să ia o pauză de gândire de câteva zile, „poate ar fi putut să vină cu un proiect prin care eventual imunitatea deputaţilor să fie limitată la declaraţii politice, nu să acopere huliganismele lor. Asta ar fi fost o atitudine constructivă, aşa societatea i-ar fi crezut că au intenţii pozitive”.

Plahotniuc speră că nu toţi deputaţii din PCRM împărtăşesc opinia unora care vor să fie protejaţi „în continuare pentru abuzurile pe care le fac, sub această imunitate parlamentară” şi spune că „vom încerca să discutăm cu ei, cu fiecare în parte şi sper să putem să-i convingem să voteze această initiaţivă”.

Fostul deputat, care a renunţat la mandat şi la toate privilegiile care sunt oferite de acesta, spune că a salutat şi sprijinit decizia Coaliţiei de a iniţia un proiect în Parlament, prin care deputaţii să fie lipsiţi de imunitate. „Atunci când am anunţat că mă retrag din funcţia de deputat, unul dintre argumente a fost şi acesta, că nu mai doresc să beneficiez de imunitate parlamentară. Mai mult, am şi cerut CNI să verifice declaraţia mea de avere, pentru a elimina orice suspiciuni în ceea ce mă priveşte – şi e bine că au luat act de solicitarea mea şi au demarat verificările respective”, a mai spus Plahotniuc pe blogul său.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *