Vlad Țurcanu vrea ca unioniștii să meargă „în jurul” Maiei Sandu pentru că e prea proaspătă dezamăgirea în PPCD și PL
Europa Liberă: Iar Vlad Țurcanu spune că strategia acum ar trebui să fie una singură – toți în jurul Maiei Sandu. Toți, adică și unioniștii, aș vrea să înțeleg?
Vlad Țurcanu: „Da. Dacă vreți să vorbim puțin despre unioniști, aici lucrurile sunt mai mult sau mai puțin clare. Nu este vorba despre faptul că această cauză nu ar fi nobilă, dimpotrivă vedem după sondajele de opinie că în jur de 30-35 la sută dintre cetățenii moldoveni ar pleda pentru așa ceva, există însă anumite împrejurări, unele dintre care țin de trecutul acestei mișcări din cauza cărora lucrurile evoluează nesemnificativ. Partidele respective nu progresează, ele sunt condamnate să se zbată în marja a câtorva procente și de aceea nu sunt foarte relevante în alegerile care au fost în ultimii doi ani – să vedem dacă vor conta pentru ceea ce urmează. Dincolo de lucrurile care trebuie făcute corect, și nu sunt foarte mulți oameni care să arate cum trebuie făcute corect în această zonă a unionismului, probabil ar trebui să treacă ceva timp, mai mult timp decât a trecut până acum, pentru ca în memoria populației să se atenueze cumva dezamăgirea pe care au pricinuit-o electoratului partidele care și-au asumat în trecut discursul românesc, fie că s-a numit PPCD sau Partidul Liberal.
Deci e o problemă de încredere, în primul rând, dar extinzând puțin discuția pe care tot Dvs. o propuneți, și pe unioniști, și pe reprezentanții altor partide pare că îi lasă rece argumentul acesta că, în cazul unei reluări a asistenței și a practicilor europene în Republica Moldova, ar avea de câștigat toți, ceea ce poate să însemne că acea parte a clasei politice din Republica Moldova care se consideră progresistă nu a înțeles încă importanța momentului. Partenerii europeni și americani ai Republicii Moldova – vom vedea asta imediat ce se va instala bine noua administrație Biden – așteaptă consolidarea forțelor prooccidentale, care să vorbească într-o singură voce, care să se mobilizeze pentru aducerea acestui teritoriu pe o linie de echilibru din care a fost deviat de precedentele guvernări. Vorbim, așadar, despre ceea ce interesează majoritatea populației care a votat pentru Maia Sandu și aceasta este o realitate politică, un sprijin foarte mare pentru Maia Sandu în interiorul Republicii Moldova și un sprijin fără precedent din partea partenerilor occidentali pentru un lider politic al Republicii Moldova.”
„Din ceea ce știu, eu exclud o apropiere între Blocul „Unirea” și PUN. În același timp, se știe că în cadrul Blocului „Unirea” se dorește o apropiere de PAS, dar rămâne de văzut dacă ratingul mic al Blocului „Unirea” i-ar face pe aceștia atractivi pentru PAS, poate doar să ia decizia ca aceștia să figureze acolo pentru ca să pară PAS reprezentativ din acest punct de vedere, deși din ceea ce am văzut, cei de la PAS încearcă să evite o asemenea discuție despre Unirea cu România. În ceea ce privește Platforma DA, nici Platforma DA nu stă foarte bine ca să își dorească să se apropie de Blocul „Unirea”, pentru că doi perdanți ai alegerilor prezidențiale din toamna trecută, de ce ar trebui să reprezinte un element de atractivitate sporită? În politică, 1 plus 1 nu întotdeauna fac 2.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!